Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борислав Сандов с отчет и завещание към наследника си

"През последните месеци кабинетът на вицепремиера по климатични политики работи усилено върху конституирането на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка. Това е органът, който ще задава рамката на предстоящите реформи за декарбонизация и модернизация на българската икономика. По силата на постановление на Министерския съвет, председател на Съвета към момента е вицепремиерът по климатични политики – Борислав Сандов, а негов заместник – министърът на енергетиката.

В етапа на планиране заложихме осем тематични комисии към Консултативния съвет, където би следвало дебатът по отделните теми да се канализира, да се ускори постигането на съгласие и произвеждането на решения, и не на последно място - да се осигури приемственост, а работата за реформи и инвестиции по Зелената сделка да не спира, дори и при смяна на правителството."

Това пише в специално изявление министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов, който е и вицепремиер по климатичните политики.

Той отчита, че към момента са сформирани четири от предвидените комисии, като работата в тях продължава по график и в момента. Това са комисиите за енергиен преход; за устойчива мобилност; за енергийна ефективност и преодоляване на енергийната бедност; за иновации и кръгова икономика.

Предстои формирането на още четири - отговорност, която по силата на обстоятелствата се прехвърля  към следващото правителство. Това са комисиите за адаптация към климатичните промени; за устойчиви финанси; за напредък по законодателния пакет „Подготвени за цел 55“ и накрая, но не на последно място – Комисия по комуникация на зеления преход.

Бюджетът на ЕС предвижда над 15 милиарда лева за България, срещу които страната трябва да проведе реформи и да инвестира в решения за енергийната независимост и климатичната неутралност на икономиката ни.

"Милиардите са възможност, но правилните решения сега, ще определят развитието на България за десетилетия напред. А това струва много повече" - отбелязва Сандов и предупреждава:

"Процесът на Зелена трансформация ще е сложен, продължителен и всеобхватен. За да е успешен, трябва да бъде управляван прозрачно, експертно и с участието на всички заинтересовани страни. За това при сформирането на Съвета направихме всичко възможно да отворим широко вратите на изпълнителната власт и да ангажираме всички в този процес – от представителите на минната индустрия, въглищната енергетика, работническите синдикати и заетите в промишлеността, през научни институти и университети, до природозащитни организации, представители на високотехнологични бизнеси, асоциации за възобновяема енергия, електрическа мобилност и кръгова икономика.

Навлизаме в период, в който ще ни се налага да мислим повече, да пестим ресурсите и да бъдем гъвкави към промените. За да преминем успешно през всичко това, е необходимо да върнем конструктивния тон и доверието помежду си, да защитим независимостта и експертността в българските институции, да пазим все още неукрепналата си демокрация и най-накрая да повярваме, че заедно можем да създадем едно по-чисто, по-сигурно и по-добро бъдеще" - завършва изявлението си Борислав Сандов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във