Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Борислав Игнатов: "Визия за София" трябва да има финансова рамка

Комисията по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в Столичния общински съвет разгледа дългосрочната част на "Визия за София". Това е инициатива на Столичната община за създаване на споделена и дългосрочна стратегия за развитие на София и крайградските територии до 2050 година. Според общинския съветник от „Демократична България” Борислав Игнатов трябва да има финансова рамка към документа, която да каже за постигането на тези цели какви средства са необходими и как ще бъдат осигурени.

"Към него е абсолютно задължително според мен да има стратегия за данъчна политика напред в годините и тя да бъде ясно обсъдена с гражданите на София, да се поиска тяхното одобрение и едва тогава да се пристъпва към реализация на тези дългосрочни цели като знаем, че средствата ще бъдат осигурени поетапно във времето", каза пред БНР Игнатов. Архитектът посочи, че един основен, голям проблем е, че при влизането в сила на Общия устройствен план старите планове не са анулирани.

"Така че и "Златен век" е остатък от предишен план, който е правен края на 90-те години, неговото действие е запазено. И в бъдеще това, което трябва да направим, е при промяната на Общия устройствен план да има такава клауза, че всички предишни планове се анулират, за да няма заложени бомби в миналото, които изведнъж юридически едва ли не са допустими", допълни общинският съветник от „Демократична България”. Липсва прозрачност и няма достъп до плановете за строителство на сгради в София, коментира още той.

"Затова ние се борим и като група в Общинския съвет, и като политическа сила да върнем към пълна прозрачност, пълна дигитализация и достъпност на данните. В момента Столичната община е като една затворена "черна кутия" за данни", подчерта Борислав Игнатов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във