Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Борчетата отново се "пребориха" за плажовете

Герои от бившите сенчести групировки далеч нямат намерение да  отстъпват влиянието си върху плажовете по Черноморието.  Известни имената от бившите силови структури отново се появяват в избраните нови  фирми - концесионери на двете плажните ивици, които тази седмица Министерският  съвет одобри.

Взетото от правителството в края на юли решение Министерството на туризма да проведе конкурси  за отдаване на концесия на  плажовете "Китен-Атлиман" и "Приморско-север"  за срок от 20 години  вече е факт.

Хората на министър Николина Ангелкова са  определили фаворита си за плажа "Китен-Атлиман"  - едноличното дружество с ограничена отговорност "Атлиман 2". То е собственост на Борислав Димов Желязков, по-известен в средите на борческите групировки от миналото като Боби манекена.  Срещу 126 898 лв. годишно фирмата му ще бъде пълновластен господар на една от най-големите плажни ивици през следващите две десетилетия. Срещу тази сума дружеството ще стопанисва обща площ 74 461 кв. м, от които активната плажна площ на плажа, според документите за конкурса, е 36 292 кв. м , а дължината  на бреговата линия е 553 метра.

Според официалното съобщение  на пресцентъра на кабинета се предвижда за срока на концесията да бъдат направени инвестиции за мерки за опазване на околната среда и защитените територии в размер на 1 162 560 лева. В зоната за платени плажни принадлежности цената за ползване на чадър и шезлонг ще бъде по 7 лева. Размерът на концесионното плащане за всяка календарна година от срока на концесията е определен съгласно приетата от Министерския съвет  Методика за определяне на минималния размер на концесионното плащане за морските плажове и предложения от концесионера размер на отчисленията от базата за изчисляване размера на концесионното плащане (роялти) от 9. 5 на сто.

Дали е имало други кандидати за този плаж  все още не е ясно, тъй като заповедите за подписване на договорите с  туристическата началничка Ангелкова  често се публикуват дълго след като контрактите  са вече сключени. В интерес на истината сега обявената цена надвишава с близо 30 хил. лв. първоначално обявената начална тръжна цена, която беше определена в размер на  96 175 лева.

Новият чорбаджия на този южен плаж отдавна е известен в общественото пространство  главно със скандалите и побоищата над бившата му съпруга - манекенката Маги Желязкова.  Инак бизнес досието му също не е за подценяване. Той има участие в десетина фирми, главно свързани с хотелиерство и интереси в модния бизнес. Притежател е на спа-хотела "Езерото-Желязкови" в Костенец заедно с брат си Николай. Преди две години кметът на Костенец  е регистрирал в Националния концесионен  регистър 35-годишен концесионен договор, с което е предал управлението на язовира от  64.694 дка в местността "Нишана" срещу годишна концесионна такса в размер на... 950 лева. Според документите по този контракт е определен размерът  на инвестициите, които фирмата на братя Желязкови трябва да вложи -   55 600 лв. за целия срок на концесията.

Сега очевидно апетитът на Желязков се е пренесъл от езерото към морето.

Другият плаж, който се обзаведе с дългогодишен концесионер, е "Приморско-север".  Изборът тук на практика беше предопределен. Чорбаджията е старият наемател на бреговата ивица борецът Стоян Аспарухов Георгиев  чрез фирмата си "БУЛ ПРИМ ГРУП", която се е настанила тук от 2005 година.  На практика дружеството  е собственост на "ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК" (свързана с друг неслучаен  концесионер на морето - Младен Михалев - Маджо), тъй като дружествените  дялове на собственика й Георгиев  както личните му, така и тези, вписани във фирмата на името на  другото му еднолично дружество "МС КОНСУЛТ 2005" за заложени в нея.

Годишно дружеството ще плаща за терена с обща площ 193 297 кв. м и  дължина на бреговата линия 900 метра по 35 812 лева. От  конкурсната документация става ясно, че активната плажна площ на обекта, която ще се ползва за осъществяване на задължителните дейности, за поставяне на преместваеми обекти и за разполагане от посетителите на морския плаж на платени и неплатени (лични) плажни принадлежности, свободно пешеходно придвижване върху територията на плажа, включително и върху преместваеми пешеходни пътеки, удобно използване на преместваемите обекти и улесняване на придвижването и ползването на плажните услуги от хората с увреждания  е в размер на 49 065 кв. метра.

Новият стар чорбаджия на този плаж очевидно също не се е изхвърлил при офертирането, тъй като е дал малко под 12 хил. лв. повече от  определената от Министерството на туризма началната тръжна цена, която беше в размер на 23 278 лева.

От всичко казано дотук става ясно, че промяна в управлението и стопанисването на плажовете не се очертава. Поне в следващите 20 години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във