Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОРБАТА ЗА ИНКОМС ТЕЛЕКОМ ЩЕ СЕ ВОДИ НА ТРИ ФРОНТА

Още с първото си по-важно решение новият надзорен съвет на Агенцията за приватизация (АП) предизвика гневни реакции. Във вторник председателят му Димитър Бъчваров съобщи, че е гласувано прекратяването на процедурата по продажба на 75% от капитала на злополучния Инкомс телеком холдинг, като в най-скоро време ще бъде открита нова. Всъщност новината изтече още предишния ден. Засегнатите от решението мълниеносно се хванаха за пистолетите. Новият състав на АП бе анатемосан от синдикатите в холдинга и от единия от кандидат-купувачите - Инкомс 2000.
Причината е, че инвестициите в Инкомс телеком холдинг ще се забавят поне с около пет месеца. И през това време мощностите на 20-те предприятия от структурата на холдинга ще бездействат. Все повече надвисва и опасността от обявяването на държавното дружество в несъстоятелност.
А преди година нещата бяха по-различни. Защото всеки един от двамата кандидати за покупката на холдинга - ВТП Инкомс и Инкомс 2000, обяви, че зад гърба му стоят световноизвестни фирми - производители на телекомуникационна техника. От ВТП Инкомс си осигуриха подкрепата на Нокия, а конкурентите им - тази на Моторола. Така през май 2000 г. в Агенцията за приватизация бяха подадени две добри оферти за покупката на Инкомс телеком холдинг. И никак не беше случайно определянето на двамата кандидати за ексклузивни купувачи.
На 5 юли миналата година надзорниците на агенцията одобриха проектодоговор с ВТП Инкомс. Това дружество, в което участва бившият изпълнителен директор на Инкомс телеком холдинг Божидар Грозев, предложи цена от 6.29 млн. щ. долара и обеща да инвестира 11.5 млн. щ. долара. Само 15 дни по-късно обаче Върховна касационна прокуратура спря продажбата. Магистратите съзряха нередности в декларацията за произхода на средствата на ВТП Инкомс. Съответно през август фирмата на Божидар Грозев обяви в писмо до Агенцията за приватизация, че се оттегля от сделката, и поиска обратно депозита си в размер на 400 хил. щ. долара.
На надзорния съвет на раздържавяващото ведомство не остана нищо друго, освен да подпише договор с втория избран купувач - Инкомс 2000. Но вместо това надзорниците се ослушваха в продължение на цели пет месеца, като през това време финансовото състояние на холдинга се влоши чувствително. Причината, според експерти, са не само скандалните рокади в ръководството на Инкомс телеком холдинг, а най-вече проточилата се вече три години приватизационна процедура. През това време дружеството не можеше да тегли кредити за финансиране на дейността си и логично падна на колене.
Вторият кандидат - Инкомс 2000, е 67% собственост на английската инвестиционна компания Лоджик Инвест, притежание на иранеца Ескандер Малеки, а останалите 33% се държат от работници в Инкомс телеком холдинг. За мажоритарния акционерен пакет на продавания холдинг Инкомс 2000 предложи през миналата година 4.9 млн. щ. долара плюс инвестиции за 10 млн. долара. Както вече бе споменато, подкрепа за инвестиционната програма на дружеството обяви световноизвестната американска корпорация Моторола. Само преди две седмици в София американците отново потвърдиха ангажимента си да инвестират в Инкомс телеком холдинг. Подкрепата си Моторола афишира дори в писмо на президента си за Европа, Близкия изток и Африка Фред Кузник до премиера Иван Костов.
Всичко това обаче се оказа недостатъчно за подписването на приватизационен договор с Инкомс 2000. Вместо това бе насрочена нова процедура, на която по всяка вероятност ще бъде постигната значително по-ниска цена за холдинга. Да не говорим, че решението на надзорния съвет на АП ще забави приватизацията му с още няколко месеца. Сега предстои да бъде направена нова оценка на дружеството, която ще продължи поне до април. След това ще се обяви набирането на оферти. Междувременно рискът холдингът да бъде обявен в ликвидация, особено ако АП не хареса предложенията на новите кандидат-купувачи, става все по-реален. Интересно, защо тогава бяха отхвърлени предлаганите от Инкомс 2000 4.9 млн. щ. долара и раздържавителната пиеска ще започне отначало? Още повече че новото ръководство на приватизационната агенция обяви за своя основна цел максималните приходи.
Аргументът на председателя на надзорния съвет на АП Димитър Бъчваров бе, че е осъществена промяна в органите на управление на Инкомс 2000. На практика става въпрос за писмо, адресирано до агенцията през миналата година. В него изпълнителният директор на дружеството купувач Красен Стоянов заявява, че предстои рокада в съвета на директорите във връзка с предстоящото тогава подписване на приватизационния договор. За изпълнителен директор щеше да бъде избран фактическият собственик на Инкомс 2000 Ескандер Малеки.
За в.БАНКЕРЪ Красен Стоянов каза, че Инкомс 2000 ще обжалва пред Върховния административен съд сегашното решение на надзорния съвет на АП веднага след като то бъде оповестено официално. Така наред с новата приватизационна процедура ще се точат и съдебни разправии. Освен това срещу Инкомс телеком холдинг се води дело и за обявяването му в несъстоятелност. Или казано с други думи, борбата за собствеността върху 20-те предприятия, които влизат в състава на холдинга, ще е на три фронта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във