Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОРБАТА НА ШИЛЯШКИ НЕ Е ПОЧВАЛА

В училище подмазвачите ги презират. В казармата освен това ги бият. Възрастните, изглежда, не знаят как точно да реагират, затова ги подминават със снизходителни усмивки.
Е, в края на правителствения мандат известният като гафаджия енергиен шеф Иван Шиляшки се доказа и като шампион по подмазване. На церемонията по подписването на договорите с американските компании Ей И Ес и Ентърджи за ТЕЦ Марица-изток 1 и 3 той пропусна десницата на американския си партньор Гари Левсли, за да докопа угоднически ръката на премиера Иван Костов. Ала това може и да мине в графата протоколни гафове.
Чистото подмазвачество бе статуетката Апотеоз на победителя, купена с парите на НЕК и дарена с възхитителна нетактичност от началника на енергетиката на началника на правителството. Едно че е неприлично, и второ, че преди избори намеци като названието на въпросната статуетка в най-добрия случай може да се възприемат като уроки. А в най-лошия - като гавра, ама с простодушието си Шиляшки просто не заслужава подобно подозрение.
Едно обаче е сигурно. Цитатът от Яне Сандански Робът се бори за свобода, свободният за съвършенство, гравиран върху пластиката, по никакъв начин не се връзва с личността, делото и нрава на Иван Шиляшки. Той просто не е започнал борбата, за която става въпрос в първата част на знаменитата фраза.
До втората борба няма и да стигне. Тя просто не е за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във