Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОЛНИЦИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЗАДЛЪЖНЯВАТ

Държавните и общинските болници са натрупали общо около 167 млн. лв. задължения към доставчици до края на февруари. Просрочените дългове са около 94 млн. лв., като 81 млн. от тях са от 2005-а и само около 13 млн. - от тази, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Държавните лечебни заведения дължат около 130 млн. лв. (64 млн. просрочени), а общинските - 37 млн. лева.
От началото на 2006 г. болниците също трупат дългове, но в такъв размер, че могат да бъдат покрити, обясниха от здравното ведомство. Общите им приходи за първите два месеца са 114 млн. лв. (през 2005-а са били 98 млн. лв.), а разходите са 129 милиона. Попаднали сме във вълчи капан и трябва да намерим отнякъде пари, призна министър Радослав Гайдарски. Начините според него са два - да ги даде държавата или да се премине към частично преустройство на болничните заведения, включващо и продажбата на имоти или сгради. За продажба на части от болничната база обаче няма законов регламент.
До 31 март комисия, оглавявана от заместник-министрите на здравеопазването и на финансите д-р Емил Райнов и Кирил Ананиев, ще преговаря с най-големите фирми, кредиторки на болниците, за евентуално разсрочване на задълженията. Ако не се стигне до консенсус, ако фармацевтичните компании и доставчици не отстъпят, ще се стигне до фалити на болници, предупреди министър Гайдарски.
Най-големият кредитор - Търговска лига - НАЦ АД, вече е завел съдебно дело срещу Пирогов за дълг от 360 хил. лв., както и срещу осем други големи болници в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас, Варна, Шумен.
От здравното министерство съобщиха още, че през 2006-а за центровете за спешна помощ ще бъдат закупени 120 санитарни автомобила за 3.5 млн. евро, осигурени от заем на Световната банка. Освен това за пръв път държавата ще заплаща всяка трансплантация, независимо колко струва тя, обеща още Радослав Гайдарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във