Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Болниците няма да връщат пари на Здравната каса

Лечебните заведения няма да връщат пари на Здравната каса. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев и подчерта, че в Националния рамков договор ясно са разписани правилата, по които се финансират отделните лечебни заведение и никъде не се предвижда никой да връща или компенсира някакви средства.

"През периода на ситуацията с коронавируса единствената ни цел беше да съхраним здравната система да издържи на ситуацията, в която се намираме - на нисък прием в лечебните заведения, и след кризисната ситуация те да могат да функционират нормално. Трябва така да се организира работата на системата, че да приключим финансовата година в рамките на бюджета на НЗОК. Към този момент няма съмнение за това", обясни Ананиев.

Проф. Тодор Кантарджиев пък отбеляза, че за да участва България в европейска банка за събиране на кръвна плазма за лечение на COVID-19, трябва да има много болни и много оздравели. Страната ни не може да се сравнява с държави, в които има стотици хиляди болни и оздравели. Ние имаме толкова болни и оздравели, че това не ни позволява дори в рамките на страната ни да съберем плазмата, обясни проф. Кантарджиев. Засега във Военна болница започна лечение с кръвна плазма, но само с кръвта от един болен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във