Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Болестта "син език" е можело да бъде ограничена

Ситуацията с болестта „син език” е  драматична, каза в Стара Загора министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Според него взетите мерки са били ненавременни. Това е позволило болестта да обхване цялата страна. В момента са засегнати 22 области и около 3600 овце.

„Усилията ни са насочени за овладяване на заразата и призовавам всички собственици на животни да спазват строго правилата и да не допускат паша през нощта”, каза министър Грудев.

Той допълни, че разпространението на заразата е можело да бъде ограничено, ако са били взети други мерки. Ваксинация може да бъде извършена чак след края на зимата.

Няма как мярка „Млад фермер” да бъде отворена в момента. Тя ще бъде отворена, когато бъде одобрена Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

От 2600 подадени заявления по мярката през декември миналата година, са отхвърлени 2100. Причината е липсата на финансов ресурс, заяви министър Грудев.

Грудев посети Стара Загора за откриването на юбилейното пето издание на Международното специализирано селскостопанско изложение „БАТА АГРО".

Facebook logo
Бъдете с нас и във