Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Божков публикува части от договорите си с NOVA телевизия

Бизнесменът Васил Божков публикува части от договорите си NOVA телевизия за реклама на хазартните му компании. Едното споразумени е от 26.06.2018 г., а другото - от 1.8.2019 г. (подписано след публикуваната по-рано Паметна записка). "Разликата в "пазарните" условия е видима", твърди Божков. Той акцентира, че след срещата вторият договор е бил за срок от 10 години и със срок на предизвестие за прекратяване на договора от 3 години.

В понеделник (18 май) бизнесменът, срещу когото са повдигнати 11 обвинения и към момента е в Дубай, пусна паметна записка от своя среща със собственика на телевизията Кирил Домусчиев. Божков казва, че срещата се е провела "под натиска на Борисов и Влади Горанов". 

Още на 11 февруари Кирил Домусчиев обяви, че дългогодишното партньорство между хазартните компании и телевизията отива към своя край. Няколко дни по-късно промените в Закона за хазарта, чрез които "Национална лотария" и "Лотария България" бяха изключени от бизнеса с лотарийни билети, бяха обнародвани в Държавен вестник.

Домусчиев реагира на обвиненията от страна на Божков също с публикация в социалната мрежа. "Винаги в бизнеса си съм спазвал законите и необходимата етика в отношенията. Това е видно и в паметната записка. Факт е, че много години преди покупката от мен на Нова, Божков е плащал за реклама и ПР в телевизията значително по-големи суми (първият договор е от 16.07.2012 г.). Неговият бизнес без реклама е невъзможен", коментира Домусчиев. 

Председателят на КРИБ съобщи, че “Нова Броудкастинг груп” ще сезира Комисията за защита на конкуренцията за договора на “БТВ медия груп” с Български спортен тотализатор (БСТ). По думите на Кирил Домусчиев от предоставена публична информация става ясно, че в контракта е записана изрична клауза за ограничаване правото на тотализатора да преговаря и сключва договор с “Нова Броудкастинг груп”.

Междувременно зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов обяви, че е внесъл предложение в Управителния съвет на конфедерацията фирмите на Божков да бъдат извадени като членове. 

"Божков е постъпил много некоректно и неправилно. Това е нещо, което не би трябвало да прави. Както знаем, той има договор с Нова телевизия от 2012 г., дори и за по-големи суми. В КРИБ не могат да членуват фирми, които имат задължения към бюджета и не плащат осигуровки на работниците си. Имали сме други такива случаи и сме ги изключвали. В КРИБ членуват само фирми, които нямат задължения", обясни Вълканов. 

Той се подразнил и на пуснатите кореспонденции, за които Божков твърди, че са между него и финансовия министър Владислав Горанов. "Ние всички се срещаме с министри. Срещал съм се с министъра на финансите, на енергетиката, на туризма. По принцип това е правило – бизнесът да се среща с министрите. Тези срещи се правят винаги в кабинета на конкретния министър. Няма нищо тайно", заяви Вълканов пред NOVA телевизия. 

Фондацията „Антикорупционен фонд“ (АКФ) обаче подаде сигнал към главния прокурор с апел за проверка на съдържанието на кореспонденцията. Според фондацията потвърждаването на автентичността на съобщенията, би означавало, че уговаряните срещи между двамата предшестват ключови за хазартния бизнес на бизнесмена заседания на Държавната комисия по хазарта към Министерство на финансите. Както и че министърът отчита на бизнесмена дадени указания на бивша председателка на Държавната комисия по хазарта

Главният прокурор Иван Гешев вече взе отношение по темата, признавайки, че не е чел изнесените от Божков съобщения. "Честно да ви кажа, не си причиних това да чета тези есемеси. Колегите казаха, че в тях не виждат нещо, което да налага някаква правна реакция от страна на прокуратурата", коментира Гешев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във