Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Божков: Данъците, които дължа лично, са в размер на 9,43 лева

"Данъците, които дължа лично, са в размер на 9,43 лв." Това написа във Фейсбук обвиняемият бизнесмен Васил Божков.

"Данъците, таксите и осигуровките, които свързаните с мен хазартни компании са платили към хазната за последните 5 години, възлизат на 579 752 052 лв.

След незаконното им унищожаване хилядите им служители и партньори останаха без работа и доход в условията на тежка икономическа криза и безработица.

За да попълни тази финансова яма, хунтата отново ще бръкне във вашите джобове. Съгласни ли сте?", пита последователите си в социалната мрежа обвиняемият бизнесмен чрез онлайн допитване.

В следваща своя публикация Божков споделя резултатите от запитването, в което над 50% от потребителите са отговорили с "Да". Той прави уточнение, че въпросът му е бил: "СЪГЛАСНИ ЛИ СТЕ ДА БРЪКНАТ ВЪВ ВАШИТЕ ДЖОБОВЕ?" И намеква, че това било "една чудесна демонстрация за начина, по който се провеждат социологическите проучвания в България и как са получени вчерашните резултати на Сова Харис".

Според обявените в понеделник резултати от проучването на социологическата агенция "Сова Харис", ако Васил Божков иска да води политическа дейност, би трябвало да се върне в България и да покрие предявените към него претенции от държавата за дължими данъци. Според същото проучване ГЕРБ продължава да бъде първа политическа сила в страната.

На 6 юли бизнесменът пусна поредното видеообръщение във Фейсбук. В него той анонсира приоритетите на бъдещия си политически проект "Българско лято". Божков обещава скоро да публикува в социалната мрежа платформата на проекта.

Бившият хазартен бос, който е с 18 повдигнати обвинения, се обръща към "тези, които останаха в България под управлението на хунтата и към тези, които намериха спасение в чужбина". Според него "третата национална катастрофа е факт", а "Българско лято" е проект за спасение на родината".

Проектът представлява:


  • Създаване на политическа партия, която да участва в изборите.

  •  Отнемане властта от хунтата и възмездие за виновниците.

  • Пряка демокрация. Всеки българин, независимо къде се намира, може пряко да участва във взимането на решения за настоящето и бъдещето на страната.

Божков обяви началото на проекта си "Българско лято" на 15 юни. Според публикуваните от него позиции, проектът му залага на върховенство на закона, независимост на властите, отпадане на имунитета за народни представители и референдуми за важни обществени теми. Освен това бизнесменът настоява за електронно гласуване и администрация, прозрачност на отношенията между бизнес и власт, персонална съдебна отговорност към държавни служители, нарушили закона. Обещания имаше и за забрана на партийните субсидии и за финансова ревизия на досегашното управление.

На 3 юли бизнесменът се похвали във Фейсбук, че е успял да осъди Държавната комисия по хазарта заради отнетия лиценз на "Еврофутбол".

Той публикува и съдебно решение от 1 юли на Софийския административен съд. От него става ясно, че съдът отменя решението на Комисията по хазарта за отнемане лиценза на дружеството. Освен това държавната комисия трябва да плати на ищеца 50 лева разноски по делото.

Причина за съдебното решение са пропуски на Комисията в процедурата. Тъй като "Еврофутбол" оспорва акта за дължими такси и лихви, според съда Комисията по хазарта не е имала право да отнеме разрешителното на компанията заради неплатени задължения - вземанията не са окончателно установени с влязъл в сила административен акт. А хазартната комисия сама е предложила на "Еврофутбол" да представи обезпечение за спорните задължения и компанията го е направила, но лицензът ѝ все пак е бил отнет.

Оспореното решение е издадено при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон, посочва Софийският административен съд.

Пунктовете за спортни залагания на "Еврофутбол" бяха затворени, след като на 14 февруари тази година Комисията по хазарта наложи на компанията акт за 328.9 млн. лева.  На 25 март лицензът на фирмата беше отнет за 3 месеца заради големи задължения за периода 18 декември 2014 - 31 декември 2019 г. в размер на над 261.1 млн. лв. държавни такси, плюс над 67.7 млн. лв. лихви.

В края на юни укриващият се в Дубай бизнесмен публикува във Фейсбук скрийнпринтове от страницата на Националната агенция за приходите, показващи справка за задълженията и плащанията към хазната.

"Към 17.06.2020 година не дължа никакви данъци и такси на хазната. Всеки, който твърдеше и твърди противното ще, бъде съден. Можете да видите и данъците, които съм платил в България като физическо лице през последните 4 години", написа Божков.

"Фактите и доказателствата не значат нищо за прокуратурата. Не са им необходими, за да обявят всеки за престъпник. С активното съдействие на управляващата #хунта - недосегаема и невидима за Гешев", се казва още в публикацията.

Хазартният бос пише, че инструментите на "инструмента" са фалшиви доказателства, лъжи, неспиращ терор и заплахи към свидетелите, грабежи и нарушаване на човешки права.

"Освен всичко, което хунтата открадна и заграби от вас, лишиха хазната и от над 500 000 000 лева, плащани от компаниите ми. Унищожението на България може да бъде спряно", подчертава бизнесменът.

Дни преди това Божков попита на какво основание се очаква от него да плати на хазната 700 млн. лв. На толкова правителството и прокуратурата оценяват неплатените от него такси от хазартния му бизнес. По-рано премиерът Бойко Борисов го призова да плати и заяви, че "никой не го е закачал".

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във