Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Божидар Данев: Отпадането на клас прослужено време няма да намали заплатите

Дебатът за евентуално отпадане на клас за прослужено време продължават. Бизнесът и синдикатите, както за определянето на минималната работна заплата, са заели твърди позиции и не са склонни на компромис. Работодателските организации поставиха остро темата за класовете за стаж в работните заплати. 

"Доходите на хората няма да намалеят с тази промяна. Те ще бъдат запазени, ще получават и бонуси, но това ще става за компетенции и опит, а не автоматично по нормативни разпоредби. България е единствената страна в Европа, в която има класове и минимални осигурителни прагове. Искаме да сме като другите европейски страни”, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, пред Нова телевизия.

Божидар Данев е уверен, че хората вярват, че работодателите наистина мислят за доходите на работниците. "Само за една година доходите са нараснали 9,8%, докато БВП е пораснал само с 3,6 на сто. А това е показателно, че работодателите вдигат заплатите”, аргументира се Данев.

Миналата седмица председателят на управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев определи класовете като "отживелица" и посочи, че те трябва да бъдат включени в заплатите.

Целта не е намаляване на възнагражденията на служителите, посочи още той и допълни, че подобни класове "стимулират мързел, а не трудолюбие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във