Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Божанов подготвя идентификация с телефон и електронно гласуване

Личните карти с чип трябваше да ги има доста отдавна. Процедурата стартира първо през 2015 г., след това през 2018. В момента, за съжаление, е „забила” в Съда в Люксембург. Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов. Той обясни, че целта на този тип лични документи е да могат да бъдат използвани за четци. Другата цел е чисто формална - Европейската комисия изисква всички лични документи да имат носител на информация, както е при паспортите. Министърът посочи, че подмята на личните документи няма да е задължителна. Личната карта с чип няма да замени международния паспорт, защото той се изисква за държави извън Европейския съюз, затова и ще остане.

Божанов отбеляза още, че идеята му е да няма хартиени документи, било то с печат или с подпис: "Няма нужда да минаваме през хартията, за да ги използваме. В електронния свят, ако не разпечатаме документа, истинността се удостоверява с електронен подпис или печат." За да могат гражданите да заявяват услуги онлайн, без да ползват електронен подпис, ще се въведе електронна идентификация. С телефон например ще може да се влезе в определена система и да се заяви услуга. "Ще се въвежда поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо - планирали сме го до шест месеца. С личните карти - малко след това. С пощите реформата ще е малко по-дълго време, вероятно - догодина", каза министър Божанов пред NOVA. 

Гишетата ще бъдат запазени за хората, които нямат възможност да използват онлайн услугите. Ще има съкращения в администрацията, но това няма да е заради електронните услуги. "Съкращенията ще бъдат когато оптимизираме функцията на администрацията. Няма да режем от щатните бройки, само защото някой е решил, че нещо не му трябва", увери ресорният министър. Коментар дойде и за печатите, като по думите му те са един отпаднал от смисъл механизъм: "Няма ги в закон почти никъде, но продължават да се изискват. Идеята е със закон да забраним тяхното изискване и да въведем санкция, ако някой изиска печат. Няма нужда тя да е голяма, но е важното да я има." Трудовата книжка също ще отпадне със сигурност. В случая обаче трябвало да бъдат решени някои по-специфични въпроси. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време. 

Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронното гласуване - пилотно, изтъкна Божанов: "Вече има разработено техническо задание, което трябва да бъде прието съвместно с Централната избирателна комисия." А решенето дали то ще се използва за реални избори ще бъде взето от Народното събрание. 

Ресорният министър обясни своя публикация в социалните мрежи, според която хора казват, че той ги е изпратил, за да получат определен пост: "Примерите бяха няколко, сходни един с друг. Гласят, че министърът ги изпраща, основно за назначение, за запазване на пост. Такива неща се случват в администрацията - постоянно, от името на министри, директори и други. Това са стандартни интриги. Знам за тези неща и те няма да минават."

Facebook logo
Бъдете с нас и във