Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бойко Рашков ще отговаря за изборите

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков ще отговаря за организацията на изборите през ноември. В предходния състав на служебния кабинет премиерът Стефан Янев отново възложи тази функция на Рашков, чийто ресор като вицепремиер е обществен ред и сигурност.

Силовият министър ще отговаря за организационно-техническата подготовка на изборите, включително дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Министърът на вътрешните работи ще организира и изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите.

Финансовият министър трябва да внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове. Регионалният министър ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци. Министърът на външните работи отговаря за подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор следва да определи необходимите противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Министърът на правосъдието организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода.

Заместник министър-председателят по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи, министърът на външните работи, министърът на регионалното развитие и благоустройството, министърът на здравеопазването и министърът на правосъдието ще информират министър-председателя за хода на подготовката на изборите до обявяването на изборните резултати.

На министъра на правосъдието се възлага издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във