Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бойко Рашков се захвана с газовия интерконектор с Гърция

МВР започва проверка по сигнал за изграждането на междусистемна газова връзка Гърция – България. Това става ясно от съобщение на вътрешното министерство.

"В МВР е постъпил сигнал до служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи  Бойко Рашков във връзка с изграждането на междусистемна газова връзка Гърция – България. Министър Рашков е разпоредил незабавна проверка по сигнала. Ще бъдат изискани и данни от Министерството на енергетиката, които да бъдат приобщени към проверката", се посочва в съобщението.

Сигналът е от председателя на партия АБВ Румен Петков. От позиция, поместена на сайта на формацията, става ясно, че Петков е сезирал МВР за "тежки корупционни практики във връзка с изграждането на газовата връзка Гърция-България". В писмото се казва, че изпълнението на проекта е извън всякакви срокове, като алармира за премахване на дейности, заложени в договора за неговата реализация.

От АБВ твърдят, че сключеният между ICGB и гръцката строителна компания AVAX договор за проектиране, доставка и строителство на интерконектора с Гърция е на обща стойност от €144 850 000 с краен срок за изпълнение 28 април 2021 г. и заложени санкции от 90 000 евро на ден на изпълнителя за забавяне на въвеждането в експлоатация.  На ниво Европейски съюз, проект IGB е получил последователна политическа и финансова подкрепа, която е от изключителна важност за успешната му реализация – 84 млн. евро. Към настоящия момент има подписани допълнителни документи за удължаване срока за завършване на строителните работи до края  на 2021 г. и за ускоряване на плащанията към строителя.

"Проектът включва и изграждане на две стратегически Автоматични газорегулиращи станции (АГРС) –  Кърджали и Димитровград, които са премахнати от проекта изцяло и от работата на изпълнителя, но не и от общата сума по договора. За тази злоупотреба България със сигурност ще бъде подложена на санкции от съответните европейски институции, в т.ч. и ОЛАФ. Необходимо е да започне незабавна работа по разследване на мотивите за премахване от проекта на двете съоръжения. От страна на проектната компания ICGB контролът по изпълнение на строителството е изключително занижен и не са предоставени необходимите разрешителни за различните строителни дейности. Считаме, че са извършени тежки престъпления, за които основна отговорност следва да се търси от ръководителя на ICGB Теодора Георгиева и тя да бъде отстранена", казват от АБВ.

Петков и компания поясняват, че са сезирали Бойко Рашков "поради пълно отсъствие на доверие към Главния прокурор". Според тях трябва незабавно да бъдат информирани европейските институции и на първо място ОЛАФ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във