Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОГОВЕТЕ НА ОЛИМП СЕ СМЕНЯТ

За нула време СИБанк, известна и като банката на кръга Олимп загуби ключови фигури по върховете на управлението си. В петък председателят на надзорния й съвет Славчо Христов обяви вече известното решение, че се оттегля от поста си, но запазва позиции в надзора на банката и остава неин акционер. Според доста неясното обобщение за мотивите, решението му било продиктувано от новите тенденции в банковата сфера и желанието СИБанк да продължи да се развива още по-динамично.
Вестник БАНКЕРЪ научи от абсолютно достоверен източник, че новият председател на надзорния съвет на банката ще бъде избран на предстоящото общо събрание на акционерите й.
Междувременно от поста си бе отстранен и главният прокурист на СИБанк Светослав Божилов.
Главният прокурист е сакрална длъжност за СИБанк още от времето, когато тя работеше на пазара под името БРИБАНК. Обществена тайна е, че човекът, който я заема, има огромно влияние върху дейността на институцията. От есента на 1997 г. еполетите на главния прокурист несменяемо стояха на рамената на Божилов. На 27 август 2001 г. обаче те били свалени. Твърди се, че заедно с тях на Божилов му е отнето и правото на подпис. Както научи в. БАНКЕРЪ, и той, подобно на Христов, ще остане акционер в банката чрез фирмата си БОСТ АД.
От официалното съобщение на пресслужбата на СИБанк става ясно, че за нов главен прокурист е назначен Здравко Стоицев. Всъщност той и Светослав Божилов имат почти идентична съдба. До средата на 1995 г. и двамата са изпълнителни директори на ТСБанк, която година по-късно фалира.
През 1995 г. Емил Кюлев учреди и оглави Българо-руска инвестиционна банка, а Божилов стана неин изпълнителен директор. По-късно към тях се присъедини и Стоицев, който пое управлението на пловдивския й клон, а от 1997 г. стана заместник изпълнителен директор на банката.
Освен с идването на ОДС на власт и големите промени в банковото законодателство 1997 г. ще остане незабравима за Божилов и Кюлев и заради разрива помежду им. Тогава Емил Кюлев напусна БРИБ, купи пловдивската ТРАКИЯБАНК и я преименува в РОСЕКСИМБАНК. Божилов пък бе принуден да се раздели с креслото на изпълнителния директор, защото заради участието си в управата на фалиралата ТСБанк законът му забрани да бъде в мениджмънта на банката (и не само на него, а на всички, които са ръководили фалирали кредитни институции). Тогава той бе назначен за прокурист, но на практика продължи да диктува политиката на банката, която през 1998 г. се преименува на БРИБАНК. През 1999 г. Стоицев също бе назначен за прокурист в нея, но Божилов продължи да свири първа цигулка. Двамата обаче участват заедно в управлението на фирмите БОСТ, Притекс, Катекс, Бентонит 98 и Оловно-цинков комплекс, Кърджали, някои от които са сред акционерите на БРИБАНК. Междувременно в банката станаха редица акционерни и управленски трансформации. Освен това през юли миналата година тя придоби и активите на фалиралата Стопанска банка, а в края на 2000-та бе преименувана в СИБанк.
За причините, поради които сега Стоицев заменя Божилов на длъжността главен прокурист, може само да се гадае. Сред финансовите среди се коментира, че една от тях е свързана с новите политически ветрове, които задухаха след изборите. По-важното е, че с оттеглянето на Христов и Божилов рокадите, които ще претърпи мениджмънтът на СИБанк, няма да спрат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във