Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Богатството на традициите и средногорски багри топлят всеки гост на Челопеч

Хижа "Мургана" с надморска височина 1350 м, разположена в подножието на връх Мургана в Стара планина, е пункт от европейския туристически маршрут Е3 (Ком-Емине).

Общините с най-висока средна заплата в България не са големите областни центрове. Това показва анализът на Петър Ганев от Института за пазарна икономика, който използва последните публични данни от Националния статистически институт за 2017 година. Лидерите по заплати са сравнително малки общини, в които има много големи работодатели - обикновено в енергетиката или добивната промишленост. Тези големи компании дават високи заплати и в същото време доминират тотално местния пазар на труда, тоест голяма част от работещите на територията на общината работят именно в тях.

Така че в този смисъл няма изненада, че най-високата средна заплата в България за 2017 г. е регистрирана в община Челопеч, на чията територия работи добивната компания "Дънди Прешъс Метълс". А сумата на възнаграждението е 2 178 лева.

Село Челопеч е възникнало като средище на древни тракийски и старославянски селища далеч преди османското нашествие. Тези селища са се намирали в местностите Гинова могила, Селищара, Малоселене и Бреневе. Първите сведения за селото, което тогава е наброявало 89 къщи, се черпят от официални архиви в началния период на османското робство. Името на селото има старобългарски произход и според споменатите архиви намерени в град Никопол е било "Джелубек", което означавало и тогава челно лично място, както и сега.
При нахлуването на славяните през VІІ век, в южните склонове на Стара планина са възникнали редица укрепени селища, които са пазели славяните от завареното тракийско население.

Село Челопеч се намира в планински район. Община Челопеч включва само едно населено място - село Челопеч, разположено на южните склонове на Стара планина, край главния път София-Бургас, който минава през Подбалканската котловина. През селото преминава и подбалканската жп линия. Броят на населението в Челопеч е близо 2000 души.

Историята на селището датира от дълбока древност, за което свидетелстват останките, намерени в землището на Челопеч - Гинова могила, Градище и други. Името му се среща в запазени турски документи още от 1430 година. Предполага се, че е съществувало по време на Втората българска държава или е създадено непосредствено преди падането на България под османска власт от населението на съществували в околностите му други селища.

Рудодобивът е основен отрасъл в производствената структура на общината. Челопеч е най-голямото и богатомедно-златно-пиритно находище в Европа, което е една от причините за доброто икономическо състояние на общината. Челопешкото находище се характеризира с изключително сложен геоложки строеж, като досега са идентифицирани около 71 минерални вида.

В момента находището се разработва от "Челопеч Майнинг", дъщерно дружество на канадската компания "Дънди Прешъс Металс" Инк., с която държавата е сключила концесионен договор за добив на подземни богатства.  Поради високото съдържание на арсен в концентрата, през 1990 г. неговата преработка на територията на страната е забранена с указ на Министерски съвет и оттогава се изнася.

Като цяло икономическият пейзаж в региона се определя от частната инициатива.

Църквата "Свети Николай Чудотворец" е построена през 1835 година. В нея се съхраняват ценни църковнославянски книги, върху страниците на една от които има приписка за първото честване на празника на светите братя Кирил и Методий на 12 май 1853 година.

Общината стопанисва хижа "Мургана" с надморска височина 1350 м, разположена в подножието на връх Мургана в Стара планина, която е електрифицирана, разполага с оборудвана кухня, столова, леглова база от 80 легла и парно отопление. До нея има асфалтов път. От село Челопеч до хижата се стига за около два часа. Тя е пункт от европейския туристически маршрут Е3 (Ком-Емине).

Читалището в селото "Труд и постоянство", е със 100-годишна история. Към него са създадени хор и детски танцов състав.

В Челопеч се провежда Международния фолклорния фестивал "Златен прах", който успя да набере популярност освен в пределите на Балканския полуостров, а и в цял свят. Всяка година, през третата седмица на юли, гостите се събират в китния парк за отдих и развлечения - "Корминеш", намиращ се южно от Челопеч, над язовир "Качулка". През годините фестивалът успя да набере популярност освен в пределите на Балканския полуостров, а и в цял свят. Домакините от Община Челопеч ежегодно посрещат чуждестранни фолклорни формации от Мексико, Индия, Грузия, Словакия, Турция, Румъния, Италия, Сърбия, Русия, Испания, Аржентина, Босна и Херцеговина, Бразилия, Грузия, Еквадор, Индия, Индонезия, Китай, Латвия, о-в Гуам, Сингапур, Словакия, Турция, Украйна, Чили, Колумбия, Беларус, Коста Рика и Тайван.

Facebook logo
Бъдете с нас и във