Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БОГАТИТЕ РОДНИНИ НА БЕДНИТЕ МИТНИЧАРИ

Късметлии са българските митничари. Ако се вярва на собствените им обяснения, тъкмо на тях са им се паднали най-предприемчивите съпруги и най-щедрите приятели в света. Два невинни телевизионни репортажа от последния месец, в които главните герои се оказаха митничарите със звучните прякори Пурата, Джими и Пингвина, бяха достатъчни да вдигнат окончателно завесата около паралелния организационен живот във ведомството на Асен Асенов. Изведнъж легендите за шикозните митнически дворци и луксозните возила за десетки хиляди евро (при заплати от около 300-400 лв.) оживяха от екрана. Както си му е редът, обвинените веднага предложиха логично обяснение за ползваните екстри - те били дарове от богати роднини и приятели. Иначе, ако се съди по подаваните всяка година имуществени декларации от близо четирите хиляди митнически служители, те живеят в най-обикновени панелки и карат закупени на старо леки коли.
На тези приказки за наивници, с които ръководството и служителите на Агенция Митници от години отговарят на обвиненията за нерегламентирано обогатяване, най-сетне спряха да вярват и представителите на управляващата тройна коалиция. В четвъртък (26 октомври) доминираната от тях парламентарна Комисия за борба с корупцията, по-известна като Антимафия, почти единодушно оцени усилията на Асен Асенов и заместниците му за ограничаване на подкупите в системата като... незадоволителни. До това заключение народните избраници стигнаха, след като близо два часа изслушваха Асенов и неговия пряк началник - заместник-министъра на финансите Георги Кадиев. Двамата бяха привикани след натрупаните в секретариата на комисията цели 14 сигнала за корупционни практики в различни митнически ведомства.
Разочаровани (по собствените им думи) от отговорите на двамата, депутатите приеха специално решение по корупционните скандали, в което записаха, че случващото се в Агенция Митници все още представлява сериозен рисков фактор. Ръководството й получи срок от три месеца, в който съвместно с Националната агенция по приходите да приключи започналите през лятото проверки на имуществото на 58 редови митничари, които водят охолен живот. Изискана бе и справка от Върховна касационна прокуратура за хода на образуваните през последните няколко години, но все още неприключили дела за контрабанда. Представителите на държавното обвинение бяха зарадвани също така с новината, че в най-скоро време ще получат цялата информация за корупция в митниците, с която разполагат в комисията Антимафия.
Депутатските критики към Асен Асенов съвпаднаха със засиления медиен натиск срещу него заради любопитни подробности за заместник-директора на митница Кулата (и негов кумец) Иван Кожухаров. Според членове на изпълнителното бюро на БСП, подемането на темата за корупцията в митниците точно сега не е никак случайно. То всъщност подготвяло почвата за евентуалното освобождаване на Асенов след присъединяването ни към Европейския съюз. Миналото лято той запази поста си след негласна договорка между БСП и НДСВ митническото ведомство да остане в сферата на влияние на царистите. Но на Позитано 20 осъзнавали, че избухващите периодично скандали за корупция и контрабанда им носят негативи, и във вътрешен, и в международен аспект. През последната година кабинетът Станишев отнесе много упреци от представители на Евросъюза и от българската опозиция за липсата на политическа воля за борба с подкупите по висшите етажи. Именно митниците са сочени като най-уязвимото - за нерегламентирани плащания, ведомство у нас. Показателни при изслушването в парламентарната комисия бяха острите изявления на депутатите от БСП Бойко Великов и Евтим Костадинов. Изненадващо към критиците се включи и представителката на НДСВ в Антимафия Снежана Гроздилова.
Явно обаче в управляващата коалиция не са на единно мнение за съдбата на митническия шеф. Най-ревностният привърженик за оставането на Асенов е тъкмо заместник-финансовият министър от квотата на левицата Георги Кадиев. Той даде поредица от интервюта, в които определи последните скандали като мръсна кампания на уволнени от системата кадри и атака срещу агенцията, която се очаква да осигури 6.6 млрд. лв. постъпления в хазната през тази година. Кадиев бе категоричен, че въпреки последните разкрития на медиите и слабата оценка, която депутатите от Комисията за борба с корупцията писаха на Асенов, въпросът за неговата оставка не стои на дневен ред. Самият митнически шеф се защити като представи подробна справка за постигнатите от 2002-ра насам митнически рекорди по събираемост на мита, акциз и ДДС, както и изготвените рискови профили за проверки на недобросъвестни служители.
Все пак не може да не направи впечатление деликатното мълчание, което запази министърът на финансите Пламен Орешарски по темата. Хора от бюджетното ведомство изтъкват, че Орешарски вече не е чак толкова категоричен в подкрепата си за Асенов, както бе преди една година. Като една от причините за тази промяна се посочва тихата война през последните месеци между министъра и неговия заместник Кадиев. Напрежението между двамата пролича в средата на октомври, когато Кадиев упрекна в медиите Орешарски, че е съдействал за разсрочването на над 18 млн. лв. данъчни задължения на бившия собственик на Кремиковци Валентин Захариев. Близки до Сергей Станишев експерти коментират, че въпреки членството на Кадиев в БСП министър-председателят е по-склонен да жертва именно него при един предстоящ ремонт на кабинета.
Тепърва се очаква да започнат и спекулациите около името на евентуалния нов митнически шеф. Колкото до въпроса дали някога ще бъде пресечена порочната връзка между бедните митничари и богатите им роднини, неговият отговор очевидно ще се поотложи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във