Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Boeing се отказа от съвместната компания с бразилската Embraer

Американската Boeing Co се е отказала от сделката за закупуване на поделението за търговски въздухоплавателни средства на бразилската авиационна компания Embraer, която беше оценена на 4.2 млрд. долара, съобщава Reuters. Причината е, че бъдещият им партньор не е успял да изпълни определени условия за приключване на сделката. От Embraer са отказали коментар.

Преговорите продължиха почти две години, а крайният срок за вземане на решение беше до полунощ на 24 април.

През юли 2018-а двете компании обявиха плана си за създаване на съвместно предприятие, оценено тогава на 4.75 млрд. долара. В резултат Boeing трябваше да придобие поделението за търговски въздухоплавателни средства на бразилската авиационна компания Embraer. Така американците щяха да получат по-голям дял на пазара на по-малки самолети и още едно предимство в конкуренцията с Airbus.

Embraer също печелеше от това начинание в опита си да настигне конкурента си Bombardier, който се присъедини към Airbus в подобно партньорство. Boeing трябваше да притежава 80% от акциите в новото предприятие, а Embraer останалите.
В България има две чуждестранни компании, които изработват самолетни компоненти и за двете авиокомпании. Едната е "Удуърд България" ЕООД, която е част от американската Woodward - водещ производител в авиопроизводството. Тя работи с компании като "Еърбъс" и "Боинг". Американците влязоха у нас през ноември 2015 г., когато нае производствени площи в "София еърпорт център" за пет години с опция за удължаване за още три. На следващата година започна с инвестиция от 1 млн. лева, а през 2017-а вложи още девет милиона в разширение на базата в София.

Американците изработват тук различни възли и компоненти, свързани с горивната система на самолетите и контрола на задвижващите механизми като задкрилката на крилата и опашния сектор.

Другата фирма е френската Latecoer, която има завод за производство на самолетни компоненти в Индустриалната зона - Радиново, край Пловдив. Чрез дъщерното си дружество "Латекоер България" тя произвежда елементи от вратите на самолетите "Еърбъс" 320 и 33., както и друго оборудване.

Latecoer е водещ производител в авиоиндустрията и доставчик за Airbus, Boening, Bombardier и Embraer.

Facebook logo
Бъдете с нас и във