Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Бобоков: Пламен Узунов може да е имал връзки в деловодството на ВАС, откъде на знам

Бизнесменът Пламен Бобоков, който заедно с брат си Атанас е обвинен за участие в организирана престъпна група, заяви тази сутрин пред Би Ти Ви, че  доброволно е предал на разследващите своите средства за комуникация, както и кодовете за достъп до информацията в тях. Въз основа на информация от телефоните му прокуратурата започна да разследва секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и русенски прокурор за престъпно сдружение с цел търговия с влияние. Узунов е изпратил на Бобоков решение на ВАС, преди то да бъде публикувано, което засяга съдебната сага с либийския танкер БАДР.

"Да, аз съм писал тези есемеси. Доброволно съм си предал личния телефон и айпад при обиска в дома ми, заедно с кодовете за влизане. Да четат. Нямам какво да крия", обясни бизнесменът. 

Призна, че е правил опит да ходатайства за назначаването на свой познат за прокурор в Русе и добави, че го е направил, защото човекът е честен и професионалист, а обществена тайна е, че кадруването в държавата става чрез два стълба на власт.

"Става дума за ходатайство за един изключително достоен и честен човек чрез мой приятел. Както виждате, неуспешно. Възползвал съм се от това, че имам приятел, близък до втория стълб в държавата. Тези избори винаги са предопределени от 2 стълба на влияние в държавата. Всички знаят кои са, заяви Бобоков, но въпреки неколкократните въпроси на водещата кои са тези стълбове, той отказа да ги назове. Стана ясно само, че според бизнесмена всички назначения в Русе са с благословията на областния координатор на ГЕРБ. Търговията с влияние предполага наличие на влияние. Аз мога да търгувам само с масла, обясни Бобоков.

Според него е съвсем нормално да търси информация от президентската институция кога в кои държави се правят държавни посещения, за да се включи. Това се прави в целия свят. Лобизъм в цивилизованите държави е страхотно нещо, добави Бобоков.

Бизнесменът подчерта, че от 10 г. има бизнес с петролна кампания в Либия. Затова и либийската страна се е обърнала към него, а той искал от решението на съда да се ориентира дали има смисъл да ходи в Либия и да разговаря със своите партньори. По повод президентския секретар Пламен Узунов, който му праща предварително решението на ВАС, заяви: „Може да е имал връзки в деловодството на ВАС, откъде на знам. Както виждате, нищо страшно не се е случило. Считал го за свой приятел, виждали се през седмица-две и обсъждали злободневни теми. Той е интелигентен човек. Не съм го молил да лобира за мен, и да го помоля, той няма как да го направи, твърди Бобоков.

"България скоро ще бъде обявена за пиратска държава. Този танкер е застрахован в "Лойдс", ангажирани са Скотланд ярд. Единственият шанс е, че в Либия има гражданска война и няма кой да се заеме, но при първи мирен договор България ще бъде обявена за пиратска държава в ООН и това политическо ръководство ще носи отговорност.", обясни той.

С Васил Божков Бобоков се познавал от 90-те, движили се в едни и същи кръгове, но нямали общ бизнес. Бизнесменът отново отрече да има нещо общо с незаконния внос на отпадъци.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във