Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БНТ ИСКА СВОЙ МУЛТИПЛЕКС, ПОЛИТИЦИТЕ УМУВАТ

Цифровизацията в България трябва да започне от тази година с търг на лицензи за създаването на три мултиплекса (мрежа за наземно цифрово излъчване, която може да разпространява до шест тв канала). БНТ ще се стреми към създаване на собствен, който по изчисленията на експерти ще струва над 220 млн. евро. Обществената телевизия ще продължава да бъде държана на въженце и поставяна в партерна позиция, ако не изгради мултиплекс, заяви генералният й директор Уляна Пръмова пред парламентарната Комисия по гражданско общество и медии на 12 март. Комисията обсъди състоянието и приоритетите на БНТ при прехода от аналогов към цифров честотен сигнал на излъчване.
Опасенията, които Пръмова изтъкна пред депутатите, са провокирани основно от сегашната ситуация, при която близо една трета от бюджета на държавната телевизия отива в ръцете на БТК. Съоръженията за разпространение на програмата са на частната компания, която съответно определя и цените за ползването им. Освен това медията няма никакъв достъп до техническата база на БТК и не може да повлияе върху качеството на картината, която достига до потребителите.
БНТ ще се окаже в аналогично положение, ако не разполага със собствен мултиплекс, тъй като ще е зависима от останалите три. Частните инвеститори имат интерес да изграждат мултиплекси в големите градове, което предварително обрича обществената телевизия да се приема само от 68 на сто от гражданите в държавата. Уляна Пръмова настоява също медията да създаде свой втори канал. Тя сравни България с останалите балкански страни, които имат поне по три обществени канала.
По-любопитното е, че като телевизия с обществен статут БНТ се разпространява от кабелните оператори, без те да плащат и стотинка за това. На практика, независимо от качеството, с което разпространяват сигнала, операторите печелят от нея. Народните представители от медийната комисия обаче се обединиха около становището, че тази практика трябва да се прекрати и на държавната телевизия да се плаща ако не за разпространение на програмата й, то поне за авторските права.
Като контрапункт на становището да се дават допълнителни средства за БНТ Андрей Баташов от НДСВ поиска от Пръмова да подреди по приоритети необходимостта от финансиране. В отговор тя начерта модел, който да покрива разходите по дигиталното производство и предаване на тв програмата. Според Пръмова е необходимо да се заделят държавни пари за осигуряване на сигнала на телевизията. Да се събират диференцирани такси според всяко домакинство и да се печели от рекламно време. Моделът бил практика в някои европейски страни, но не бива да се забравя при тези равнения какво предлага БНТ насреща. Приказките, че тя е основен продуцент и копродуцент на български филми, песни и предавания за културата, че представят България пред света и т.н., са толкова изтъркани, колкото и повечето от продуцираната от нея продукция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във