Банкеръ Daily

Управление и бизнес

BMW ще има нов изпълнителен директор

Оливър Ципше, водещият кандидат за главен изпълнителен директор на BMW

55-годишният Оливър Ципше е водещият кандидат за главен изпълнителен директор на големия автомобилен производител - BMW, съобщиха източници в петък, цитирани от Bloomberg. Той ще замени досегашния директор на компанията - Харалд Крюгер, който заяви, че ще се оттегли от поста си през 2020 г. и няма са се възползва от възможността да изкара още 5 години.

BMW отказа да потвърди кандидатурата на Ципше, казвайки, че въпросът за потенциалното назначение ще бъде официално решен на 18 юли, когато има среща на целия надзорен съвет.

Ципше е най-младият от тримата потенциални наследници, като възможното предимство е, че BMW има горна граница от 60 години за членовете на Управителния съвет. Той се присъединява към компанията като стажант през 1991 г., като наблюдава големи увеличения на производствения капацитет на BMW, особено в Китай и САЩ. Ципше е фаворитът, тъй като сегашната му длъжност е ръководител производство, длъжност, която предишните шефове на BMW, Крюгер и настоящия председател на борда, също са изпълнявали, преди да станат изпълнителни директори.

Преди да стане член на управителния съвет през 2015 г., Ципше беше вицепрезидент на техническото планиране и продуктова стратегия.

"Кандидатът на главния изпълнителен директор няма да бъде изненада," каза един от източниците.

Потенциалните съперници на Ципше са 59-годишният член на борда на R&D Клаус Фройлих и 57-годишният финансов директор Никола Питър. Друг възможен съперник е Маркус Дюсман, експертът на BMW за разработване на двигатели, който се премести във Volkswagen през 2018 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във