Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БМФ ЩЕ ОТПЛУВА ОТ ДЪРЖАВАТА СРЕЩУ 440 МЛН. ЛЕВА

Български морски флот (БМФ) бе оценен на 440.1 млн. лв. На толкова възлиза окончателната оферта за 70% от акциите на дружеството на единствения кандидат - консорциума Кей Джи Маритайм Шипинг.
В документацията е фиксирана и цена за целия капитал на БМФ, тъй като е заложена опцията миноритарният дял, който държавата ще запази на този етап, да бъде продаден на бъдещия собственик след петата година от приватизацията при изпълнение на инвестиционните му ангажименти, обясни изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. Цялото параходство е оценено на 628 714 286 лв. при очаквани от раздържавителното ведомство около 600 млн. лева.
Инвестициите, които купувачът възнамерява да направи през следващите десет години, са 779.88 млн. лева. Според Тодор Николов те ще са достатъчни за да бъде обновен корабният парк на дружеството, за да може възрастта на плавателните съдове да падне под 20 години.
В предложението си Кей Джи Маритайм Шипинг пояснява, че ще съкрати около 400 души от сегашните 2851 моряци. За администрацията, която е около 800 души, ангажименти не са поемани.
Все още обаче морският флот не е продаден. Офертата ще бъде оценена за пълнота и съответствие със заложените в приватизационната процедура критерии и при нужда ще се поиска допълнителна информация или документи. До две седмици АП може да изготви мотивирано предложение до Министерския съвет да одобри или да отхвърли сделката.
Трийсет процента в консорциума са на българската Адванс Пропъртис, собственост на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Мажоритарният дял е на Кей Джи Маритайм Партнърс, в която 99 на сто държи немският корабен чартьор Мартрейд Шипинг анд транспорт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във