Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Блокове в "Студентски град" се отделят в кампус

Кметицата на София Йорданка Фандъкова и кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев представиха днес разработка на технически проект за подробен устройствен план на първия кампус на територията на "Студентски град". Планът се изготвя на базата на приетия през 2008 г. нов устройствен план, с който се спасяват над 220 дка зелени площи, включително и в двора на Националната спортна академия, както и се обособяват над 10 кампуса за общежитията.

Целта вече не е да се изграждат още общежития, а да се построят обществени сгради, които да станат център за срещи и събития на учащите се. Първият проект за кампус е направен с участието на Министерство на образованието и университетите. Планът включва 27 дка площ, където са четири общежития на Минно-геоложкия и Техническия университет. Обособяват се алеи, площадки с озеленяване и места за паркиране.

Архитектурният конкурс бе обявен  за обособяване на "мини кампуси" около студентските общежития на територията на ж.к. "Студентски град" и инициатива на Столична община, район "Студентски", МОН, ТУ и МГУ. Целта е затвореният комплекс с общежития да се осигури необходимият комфорт и спокойствие на студентите. Проектните предложения се събираха до 7 май. 

Проектите трябва да дават съвременно решение на приземните паркинги с ликвидиране ефекта на "автокъща" с безкрайни редици от автомобили в междублоковото пространство. Според заданието кандидатите трябва да предложат създаването на полуподземен паркинг в единия край на терена. Проектите трябва да дават предложения и за оформянето на съществуващите в момента зелени площи.

Трябва да бъде проектирана и ограда около кампуса, както и пропускателни пунктове, за да се ограничи влизането на външни хора. Оградата и пропускателните пунктове трябва "да се възприемат и като средство за създаване на оригинален архитектурно-дизайнерски облик на комплекса".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във