Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Блокчейн ще е навсякъде след 10 години

Сатоши Накамато, създателят на Биткойн (Bitcoin), представя преди почти десетилетие документ от едва осем страници, в който се описва как парите могат да бъдат децентрализирани. Тогава малцина му обръщат внимание, а още по-малко са тези, които разбират потенциала на съдържащата се информация във въпросния документ. В действителност Накамото не просто е обяснил как бихме могли да установим контрол върху средствата си, а е предложил изцяло нов начин за сигурно сътрудничество между напълно непознати хора или фирми - блокчейн технологията (blockchain), известна още като "блокова верига".  

Според Мохит Мамориа (Mohit Mamoria) - един от най-ранните "копачи" на криптовалути, а напоследък световен лектор в тази нова област, децентрализацията, основана на блокчейн технология, е неизбежното бъдеще и компаниите, които не приемат това, ще останат в миналото. От днешна гледна точка думите му може би изглеждат леко налудничаво, но определено си заслужава да обърнем внимание на предложените от него пет различни начина, по които блокчейн технологията ще навлезе в реалния живот. Преди това обаче ще се опитаме да обясним какво точно е блокчейн. 

Казано най-просто, това е огромна, непрекъснато нарастваща база от разнообразни данни, която има две забележителни свойства. Първото е, че веднъж въведени в нея данните никога повече не могат да бъдат променяни или изтривани. Тоест, всеки запис е абсолютно константен. Другата важна характеристика е, че няма човек или организация, които да управляват тази база от данни. Тя е децентрализирана в хиляди индивидуални структури и всяка от тях има пълно копие от информацията. За онагледяване на тези неща Мамориа дава следния пример: Имаме 10 човека в мрежа и всеки от тях разполага с празна папка и бял лист хартия. Всеки път, когато някой направи нещо важно в мрежата - като прехвърляне на пари например, всички ще го разберат и ще го запишат в листа си. Процесът продължава докато страницата не се напълни. Тогава всеки трябва да запечата съдържанието си, като решава математически пъзел. Въпросните изчисления потвърждават, че страницата на всеки от десетте човека има едно и също съдържание и гарантира, че то никога не може да бъде променено. Който пръв запечата информацията си, получава възнаграждение - известна сума криптопари. Веднъж запечатани, страниците (блоковете) се слагат в папката (веригата) и по този начин се създава блоковата верига или блокчейн.

Именно поради уникалните си характеристики тази технология може да се прилага в много различни индустрии, като започнем от банките, минем през счетоводството и стигнем до шоубизнеса. Едно от основните преимущества са 

умните договори

Точно те се очаква да имат най-голямо въздействие върху бизнеса и обществения живот. Сключването на каквито и да е сделки винаги е съпътствано с несигурността за тяхното изпълнение. За да имаме някакви гаранции, днес подписваме договори, съдържащи различни клаузи и условия, които обвързват страните. Когато една страна не се придържа към обещанията си, посочени в договора, тя може да бъде съдена. Но не е изключено това да се окаже скъп и бавен процес. Ето защо в много случаи отиването в съда за нарушение на договора просто не си струва неприятностите. Използвайки обаче блокчейн технологията, повечето контракти могат да бъдат превърнати в т. нар. умни договори. Те се състоят от софтуерен код и се изпълняват от блокчейн мрежа. Интелигентността им се състои в това, че не могат да бъдат променени, след като са подписани, което гарантира, че никоя страна в сделка не може да си тръгне, без да изпълни своята роля. Примерно, ако сте музикант и искате да продадете песните си на някого, ще трябва да му изпратите аудио файл. Само че няма как да сте сигурни, че купувачът ще плати. Същото важи и за човека, който иска да му пратите файла, но се съмнява, че това ще се случи, ако плати предварително. В тази ситуация сключването на умен договор гарантира, че след като купувачът е прехвърлил парите, аудиофайлът ще му бъде изпратен незабавно. 

Блоковата верига може да преобърне и 

международните преводи на пари

Едно от най-големите обещания на блокчейна е, че някой ден ще замени парите. Това, разбира се, би довело до такава радикална промяна, че ще отнеме години, ако не и десетилетия, за да се случи. Но в момента можем да използваме технологията за прехвърляне на средства по целия свят в рамките на няколко минути и срещу изключително ниски такси. Просто защото при децентрализираните средства плащанията могат да се прехвърлят директно, без посредници като банките, които оскъпяват и забавят процеса. Нещо повече, в комбинация с умните договори този вид плащания, изглежда, ще доминира в близкото бъдеще. Прогнозите стигат дотам, че блокчейн технологията ще замени фактурите и значително ще опрости счетоводството.

Тази система ще окаже влияние дори върху неща, които смятаме за иновации, като например

облачните услуги 

Напоследък все повече предприятия, особено малки и средни, приемат облачните технологии (cloud storage). А прогнозите са, че в скоро време почти всяка компания ще съхранява данните си в облака. Наред с това блокчейн неминуемо ще играе голяма роля в децентрализирането на облачните системи, тъй като ще позволи на потребителите да сътрудничат по между си. Така вместо да съхранявате данните си в един централизиран сървър, управляван от дадена компания, ще имате възможност да запазите файловете си на хиляди различни устройства по целия свят. На практика всеки файл, който качите в облака, ще е разделен на няколко малки частици и всяка една от тях ще бъде съхранена на различни устройства в мрежата. Кое парче къде се съхранява, е записано в блоковата верига и когато ви потрябва целия файл, системата ще го "сглоби". По този начин информацията ще е и още по-защитена, защото няма да зависи от защитите на една конкретна организация, а и няма да има сървър, съхраняващ цели файлове, което прави практически невъзможно някой хакер да ги открадне. 

Най-революционното нещо обаче, което ще донесе блокчейн технологията е

липсата на йерархия

В един момент бизнесът ще започне да функционира в среда, в която властта няма да е в ръцете само на няколко души, както е днес. Много е възможно в близко бъдеще компаниите да имат почти нулева бюрокрация и всички важни решения за организацията като цяло да се вземат чрез прозрачен процес на гласуване, основан на блоковата верига. Всяко предложение ще се представя под формата на умен договор, в който всеки може да участва чрез гласуване. Ако прагът, определен в устава на дружеството, е изпълнен, предложението се одобрява. В по-далечно бъдеще така би могло да се гласува и за държавна или общинска власт, а според Мохит Мамориа дори ще е възможно да има общество без йерархично управление.

Любопитно е и приложението на блоковата верига в процеса по

управление на човешките ресурси

и наемането на персонал. Поне докато не дойде денят, в който роботите ще изместят хората от работните места, търсенето и наемането на кадри ще остане една от най-сложните задачи пред бизнеса. Основният проблем е как да се преценят уменията на даден служител от една автобиография или от едно интервю. И точно тук идва новата технология, осигурявайки по-бързи, по-евтини и безпристрастни справки. В случая всеки човек би могъл да има една децентрализирана автобиография, която се натрупва в хода на кариерата му чрез отзиви от минали работодатели, взети изпити и сертификати, образование и т.н. Естествено, възниква въпросът какво става, ако предишният шеф е бил злонамерен и е дал негативни оценки за даден служител? Обяснението на специалистите е, че блокчейн технологията включва записи от всички включени страни, така че служителят също би могъл да поставя оценки на работодателите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във