Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Блокаж на шефските рокади и в "Автомагистрали"

Софийският градски съд спря вписването на ново ръководство на държавната фирма "Автомагистрали". Решението на СГС е от 22 юни заради иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов. 

В основата на иска е обстоятелството, че служебният министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага.

Вписването на новото ръководство и съответно заличаването на старото е спряно до решаване по същество на спора, който възниква с подаването на исковата молба, се посочва в определението на Софийския градски съд.

Подобна е и ситуацията в друго дружество, което е собственост на държавата - Българската банка за развитие. При ББР предишните членове на Надзорния съвет на банката Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха отстранени от икономическия министър Кирил Петков още в края на май, обжалваха уволнението си - отново в Софийския градски съд. В резултат СГС спря вписването на промените в Надзорния съвет на ББР. Разликата е, че Петков разшири надзора на ББР, добавяйки двама нови членове, така че да има работещ орган, който с мнозинство да освободи и настоящия Управителен съвет на банката.

Преди няколко дни регионалното министерство съобщи, че Агенцията по вписванията е извършила проверка на документите по партидата на „Автомагистрали“ ЕАД и констатира пълното им съответствие с действащото законодателство. Строителното ведомство очакваше вписването на новите ръководители, назначени от министър Комитова да стане в четвъртък, но това очевидно няма да се случи. 

Новото ръководство на дружеството заяви, че очаква незабавно след вписването си да възстанови графика на плащанията на служители и подизпълнители, нарушен поради забавилата се смяна и разногласия с отстранения борд. Но и това обещание на МРРБ засега увисва.

Преди това ресорният министър и шефа на "Автомагистрали" Стоян Беличев си размениха остри писма, публикувани в медиите – Комитова нареди на банките да спрат разплащания на „Автомагистрали“, а Беличев заяви, че няма да напусне повереното му дружество, докато не бъде вписан новият управителен съвет. Последва среща, на която бяха обсъдени въпроси относно дейността на дружеството и смяната на ръководството му.

Oдитен доклад на Сметната палата установи, че държавата не е постигнала "необходимата ефективност, конкуренция и прозрачност при разходването на публичните средства", след като захрани държавното дружество за строителството на големи обекти като магистрала "Хемус" и укрепване на свлачища.

Сметната палата потвърди и че "Автомагистрали" изобщо не е имала необходимия ресурс за строителството на тези обекти, като е превъзложила дейностите на редица частни фирми на "тъмно", т.е. според своите собствени вътрешни правила и без реални критерии, което естествено води и до субективни оценки.

Отделно се разбра, че огромни средства са изплатени авансово към частните фирми, на които е превъзложено строителството, като в одитния доклад се констатира, че това се е случило при обекти, за които не е направен проект, а при други няма разрешително за строеж и изобщо преди да е предадена работата по тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във