Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо половината хотели у нас планират да намалят цените на нощувките

Почти половината хотели у нас са готови да намалят цените на нощувките, показва последното анкетно проучване на Националния статистически институт сред управителите на местата за настаняване.

При създалата се ситуация през април 49.1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62.9% от тях имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 46.7 на сто - на нощувката.

По отношение на наетия персонал - 37.2% от ръководителите са предприели като мярка "неплатен отпуск", 36.8% от тях са избрали да освободят или съкратят служителите си, а малко повече от 30 на сто са избрали да пуснат работниците си платен отпуск.  

Данните показват още, че от мярката 60/40 са се възползвали 19.8% от мениджърите, като 10.8% от тях са приложили дистанционна форма на работа или са намалили възнагражденията на персонала си.

През април по-голяма част от управителите (82.3%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 16.5% от тях посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план, през следващия един месец, 40.8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50 на сто от разходите за дейността със собствени средства, 16 на сто от тях - до 100%, а 42 процента от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

По отношение на бъдещата активност на мястото за настаняване, в краткосрочен план, през април, 56.6% от ръководителите смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 24.3% очакват временно да преустановят дейността си, а 13.5% очакват да продължат да работят, както преди извънредното положение. Едва 3.4% прогнозират да я прекратят.

В анкетното изследване на НСИ са включени 1 725 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване с над 10 легла, които са функционирали през април 2020 година. В периода от 7 до 22 май е била предоставена информация от 786 места за настаняване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във