Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо милиард ще струва ремонтът на жп отсечката Елин Пелин-Костенец

Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) обяви една от най-големите обществени поръчки за модернизация на жп линии. Става дума за отсечката Елин Пелин - Костенец, която е част от линията София - Пловдив.

Индикативният бюджет без ДДС е малко над 1 млрд. лв., а с ДДС - почти 1,23 млрд. лева. По трасето ще се строят 10 тунела с обща дължина над 21 км, както и 26 моста, виадукти и естакади. Прогнозната стойност на ремонта на първия лот е 554 млн. лв., на втория – 116 млн. лв., а на третия - 354 млн. лв.

Ремонтът се финансира със средства от оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и трябва да бъде изпълнен до 2022 г., за да не се налага да връщаме пари съгласно правилата на Европейския съюз.

Най-голяма тежест при оценяването на офертите е предложената цена – 60%. Офертите ще се събират до 5 октомври. Търгът е разделен на три обособени позиции, като кандидатите могат да подават оферти само за една от тях. След изпълнението на проекта, жп магистралата "Тракия", свързващa столицата с Бургас, ще бъде изцяло готова. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във