Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 990 хил. е-винетки са купени през първите два месеца на 2022 г.

През януари и февруари тази година са купени 989 155 електронни винетки за близо 70 млн. лева. Традиционно в първите месеци на годината най-предпочитани са годишните, отчитат от Агенция "Пътна инфраструктура". От тях са купени 661 939 броя на стойност над 64.2 млн. лева. На следващо място са седмичните - 215 768 броя за над 3.2 млн. лева. Следват уикенд винетките - 52 170 броя за 521 700 лв., месечните - 50 724 броя за над 1.5 млн. лв., и тримесечните - 8 554 броя за близо 462 хил. лева.

През март изтичат 213 828 годишни е-винетки. Шофьорите могат да проверят валидността им и да купят нова на www.bgtoll.bg и мобилното приложение БГТОЛ.

На интернет страницата www.bgtoll.bg от бутона „Проверка на винетка“ след въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо откъде е купена - от търговски обекти на Агенция „Пътна инфраструктура“ или от търговската мрежа на партньорите на АПИ. Статусът може да е „активен“, „с изтекъл срок“ или „неизползван“ в случаите, когато винетката е купена с отложен старт до 30 дни от началната дата на валидност.

Електронни винетки могат да бъдат купени от сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение, както и през останалите канали за продажба на АПИ – на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване – с карта. Гишета има на основните гранични контролно-пропускателни пунктове, както и в 27-те областни пътни управления в цялата страната. Терминалите за самотаксуване са близо 500.

Шофьорите могат да купят е-винетка и от партньорската мрежа на АПИ.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса за съответния автомобил.

Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише 0 (нула), а за буква - "О". В случай че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал, те не се въвеждат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във