Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 80% от фирмите у нас отчитат спад в приходите през април

79% от фирмите в България посочват, че през последния месец бележат спад в своите дейности и приходи. Това заяви Боряна Димитрова, управляващ партньор в агенция "Алфа рисърч" пред BloombergTV. 

"В рамките на проучване на "Алфа Рисърч", проведено сред над 500 фирми, са анкетирани, от една страна, българските стопански субекти - фирми, а от друга страна – граждани. Идеята е да проследим през призмата на заетите и бизнеса какво се случва в ерата на коронавируса", коментира Димитрова.

Според анкетата 20% от компаниите отчитат, че нямат промяна в дейността и приходите си, 3,5% от тях дори са ги увеличили, а 1,6% са били най-гъвкави и са се преориентирали към друго производство.

Експертът отбеляза, че около 6-7% е делът на тези, които имат спад от 20% на приходите си. "Около 50% са тези, които бележат понижение между 20 и 90% на дейността си, и 15% посочват, че спадът им е практически стопроцентов", поясни тя, подчертавайки, че най-засегнати от кризата са малките фирми, представляващи около 95% от компаниите в страната.

Проучването установява още, че около 25-26% от фирмите в производствения сектор и секторите на услугите и търговията, отбелязват, че работят по същия начин като преди, а около 40% от хората са запазили начина си на дейност.

Що се отнася до работата от вкъщи - 22 на сто от компаниите са посочили, че са пуснали служителите да работят дистанционно - обикновено по-малки фирми. "Една значителна част от тях смятат част от тази дейност да я запазят и за в бъдеще, тоест да сменят моделите си на работа", каза още Боряна Димитрова.

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във