Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 72 млн. лв. са изплатени на микро- и малки предприятия за преодоляване на коронакризата

Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 71 736 919, 65 лв. Всичките над 27 хил. подадени проектни предложения по процедурата вече са в оценка.

„Изпълняваме един от основните ангажименти, които поехме, а именно по-бързо достигане на средствата, за преодоляване на икономическите последици от кризата, към българския бизнес“, посочи министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му бързото усвояване на средствата от българските фирми, както и скоростта по тяхното изпълнение, са изключително важни. Борисов отбеляза, че само за последния месец са изплатени над 40 млн. лв. и допълни, че са осигурени необходимите средства, за да могат всички, кандидатствали по процедурата и отговарящи на условията подадени проектни предложения, да бъдат финансирани.

Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 (ОПИК) подписа нови 1209 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от девета и десета оценителни сесии по процедурата. Приключи и оценката по дванадесета оценителна сесия, като по нея са одобрени за финансиране 778 проектни предложения.

През тази седмица приключи подаването на проектни предложения и по процедурата за „Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“. До крайния срок (16.30 часа на 24.08.2020 г.) са получени 1932 броя проектни предложения на стойност 263 688 340.21 лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във