Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 500 млн. куб м газ са стигнали до България през "Турски поток"

Газпром е осъществил доставката на първите 1 млрд. куб м газ по "Турски поток", съобщава ТАСС, позовавайки се на официално съобщение от компанията. 

Около 54% ​​от този обем е доставен за турския пазар, а останалите 46% - до турско-българската граница, се казва в доклада на "Газпром".

Търговските доставки по газопровода започнаха на 1 януари 2020 г. 

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган проведоха на 8 януари церемония по откриването на "Турски поток" в Истанбул.

Продължението на газопровода през територията на страната ни до границата със Сърбия е с приблизителна дължина 474 км. Очакванията на правителството са строителството да бъде завършено до края на месец юни.

Държавата вече сключи договор за изграждането на газопровода на стойност 1.102 млрд. евро със саудитския консорциум "Аркад" – ГРРБ. Разширението на съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз" трябва да осигури частичните доставки на природен газ, договорени с руската компания "Газпром", която резервира почти целия капацитет на газопровода, както и с швейцарската МЕТ. 

Според разчетите на "Булгартрансгаз" след завършването на строителството приходите на държавния оператор ще се увеличат няколко пъти. Приходът от пренос на "Булгартрансгаз" се очаква да достигне около 400 млн. лева на годишна база.

В момента България транзитира газ за Гърция и Македония по съществуващата вече мрежа за пренос.

Facebook logo
Бъдете с нас и във