Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 450 предприятия ще получат ваучери за технологични услуги

Вицепремиерът по икономическата и демографската политика и председател на Съвета по киберсигурност Марияна Николова взе участие в специалното издание на серията уебинари на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия SMEs Webinars, посветено на киберсигурността.

По време на събитието Николова обяви началото на пилотното издание на Ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии на малките и средните предприятия на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Изпълнителният директор на агенцията Бойко Таков заяви, че процедурата по набиране на кандидати за предоставяне на информационни и комуникационни технологии към предприятията ще започне на 20 ноември. Той допълни, че ще бъдат предоставяни два типа ваучери за безвъзмездна помощ към бизнеса: тип 1 на стойност 5 000 лева, които представителите на малките и средните предприятия ще могат да използват за изработка на сайт или приложение, както и тип 2 на стойност 20 000 лева за производствени и логистични дейности, както и за взимане на мерки за кибер и информационна сигурност.  Таков информира, че бюджетът на програмата е  над 9 милиона лв. и се очаква да подкрепи близо 450 предприятия.

Марияна Николова засегна и темата за Закона за киберсигурност, като заяви, че документът е първият нормативен акт, в който са разписани разпоредби в областта на мрежовата и информационна сигурност и който предоставя правна основа за борба с кибер инцидентите в България. Председателят на Съвета по киберсигурност бе категорична, че сигурността в онлайн пространството зависи от сътрудничеството между държавата и бизнеса и отправи апел към представителите на частния сектор да направят всичко по силите си за повишаване на нивото на мрежова и информационна сигурност.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във