Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 40 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ ще ползват малките фермери

На близо 40 млн. лева безвъзмездна финансова помощ могат да разчитат малките фермери. Това стана възможно след като Министерството на земеделието, храните и горите започна да приема документи за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони. Идеята е да бъде ускорена модернизацията и технологично обновление на малките земеделски стопанства, като се повиши тяхното икономическото развитие. Приоритетно ще се разглеждат проекти на кандидати с образование в областта на селското стопанство, биологични производители, както и тези, които развиват дейност в планинските райони.

Документи за участие ще се приемат до 2 март 2022 година. Кандидатстването и оценката на предложенията ще бъде изцяло електронно, уточняват от агроминистерството.

Потенциалните кандидати трябва да се регистрирани земеделски производители и притежават стопанството със стандартен производствен обем между левовата равностойност на 2000 евро и 7999 евро, включително.

Максималният размер на средствата, които един кандидат може да получи, е до 30 хил. лева, като изплащането им ще се извършва на два етапа. Първото плащане ще бъде на стойност близо 20 хил. лева и ще се реализира до два месеца след сключване на административния договор. Окончателното плащане ще се извърши след точна реализация на бизнес плана, което ще се удостовери с проверка на място от Държавния фонд „Земеделие“ - Разплащателна агенция.

Припомняме, че малките земеделски стопани ще могат да ползват услугите на Национална служба за съвети в земеделието, която предоставя безплатно специализирани консултантски услуги, включително и изготвяне на бизнес планове по подмярката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във