Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 300 литра в секунда изтичат от язовир "Студена" към индустриалната зона в Перник

Водоподаването към индустриалната зона на Перник не можело да бъде ограничено заради повреден кран. Това е установено при извършения от "Софийска вода" оглед на водоснабдителната система на Перник. Така и по време на режима промишлените предприятия са продължавали да се захранват с питейна вода. 

По данни на "ВиК – Перник" по около 290 л/сек. се подават към индустриалната зона. Това се равнява на 40% от цялото количество вода, подавана към територията на град Перник, се казва в изготвения от "Софийска вода" анализ за състоянието на довеждащите съоръжения и водоснабдителната система в града.

Утре специалисти от "Софийска вода" ще подменят крана, който е с тегло 3 тона. За целта местната управа ще осигури транспорт и тежкотоварна техника, а още днес ще бъде почистен и насипан с инертни материали пътят до съоръжението, каза пред БНР зам.-кметът Мирослав Стоицев. По думите му към момента пътят бил непроходим.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява над 2 млн. лв. от бюджета си за изпълнение на част от първите спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Перник. Финансирането е извън предвидените 2,7 млн. лв., които утре Министерският съвет ще отпусне за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейна вода.

Ще бъде подменена и спирателната арматура в началото на главен клон от водопроводната мрежа за кв. "Изток", след отклонението му за промишлената зона. От бюджета на министерството са осигурени и 1 881 640 лв., които ще бъдат предоставени на община Перник за изграждане на временно аварийно съоръжение по трасето село Чуйпетлово – село Боснек – язовир "Студена". Ще бъде изграден бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси. 

Чрез преместването река Струма ще се захранва с допълнителни водни количества. В настоящата кризисна ситуация министерството ще финансира и мерки от аварийния план на инж. Атанас Русев, който включва дейности за захранване на язовира от алтернативни или вече съществуващи водоизточници. 

Водата в Перник все пак няма да поскъпва, заявиха от "ВиК- Перник". Със съобщение на сайта на местното дружество абонатите са уведомени, че бизнес планът ще бъде преработен и в кратък срок ще се направят нови разчети с предложение към Комисията за енергийно и водно регулиране за нови по-ниски цени за редовните платци.

Съобщението е във връзка с днешното открито заседание на КЕВР за обсъждане на доклада за изменение на одобрените цени на ВиК услугите за 2020 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във