Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 300 000 кв. м складови и логистични площи са в строеж в София


През изминалата година пазарът на индустриални площи успя да задържи активността, макар и с по-малки обеми, спрямо рекордната 2019 година. Завършени за собствено ползване или отдадени под наем бяха общо 95 401 кв. м, показва доклада на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Общият обем модерни складови и логистични площи в София вече достига 1.4 млн. кв. м, от които около една четвърт са за отдаване под наем.

"Активността на наемния пазар се дължи на усвояването на площи в новоизградените сгради от текущите наематели в логистичните паркове“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Миналата година завърши

оптимистично за пазара –

през последното тримесечие бяха завършени 43 930 кв. м нови индустриални площи. Сред тях има както проекти по поръчка (built-to-suit), така и площи за отдаване под наем, като новите фази на Индустриален парк "София Изток", Ритейл парк "Владимир Вазов" и на логистичния парк RGS Invest в Божурище.

Към края на годината имотите в строеж са 298 560 кв. м, като доминират

проектите за собствено ползване.

В много случаи става въпрос за разширения на съществуващи производствени или логистични площи.

Въпреки че нарастващото предлагане доведе до леко увеличаване на свободните площи в края на 2020 г., делът им остава в здравословните нива за пазара - под 5%, със слаба перспектива за по-нататъшно увеличение.

"Делът на свободните индустриални и логистични площи в района на София се очаква да остане стабилен към началото на годината с постепенно увеличаване с напредването на 2021 г. и влизане в експлоатация на нови проекти“, очаква Жоро Ангелов.

Компаниите от секторите на

онлайн търговията и куриерските услуги

са основните двигатели в сегмента на логистичните площи. Най-значителната сделка за периода бе продажбата с обратно наемане между логистичната компания DSV Road и холандската компания CTP, която развива проекти в областта на недвижимите имоти и отскоро е и на българския пазар. Договорът е за логистична база със застроена площ 11 600 кв. м в района на летището. Това е първото инвестиционно придобиване в България от страна на CTP. В края на годината бе завършена и сградата от 4000 кв. м, изградена за нуждите на "Озон.БГ" в Индустриален парк "София Изток".

Стабилният интерес

и лекото покачване на предлагането поддържат наемните нива в София устойчиви. За първокласни площи те са 4.2-4.4 евро/кв. м за средно големи обекти. По-големите имоти - над 10 хил. кв. м, търсените нива са малко под 4 евро/кв. метър. Този тип предлагане е съсредоточено в индустриалните зони около столицата. Доходността при сделки с първокласни логистични площи остава без промяна – около 8-8.25% в София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във