Банкеръ Daily

За 2020 г.

Близо 30 млн. лв. са предвидени за нови детски градини в София

В бюджета на Столична община през тази година са предвидени близо 30 млн. лв. за инвестиции в строителство на детски градини и училищни сгради. 

"В момента изграждаме 10 детски градини и предстои да започне строителство на още две", обяви кметицата  на София Йорданка Фандъкова.

Новите детски градини са в различни райони на града – "Люлин", "Подуяне", "Красно село", "Овча купел", "Витоша", "Илинден", "Изгрев". Предстои да започне изграждането на нови детски градини в районите "Студентски" и "Триадица".

"Моето разбиране е да ускоряваме строителството и да увеличим местата в детските градини. Най-мащабното строителство, от както съществува нашият град, е това, което правим в София през последните години.", уточни кметицата и посочи също, че предлагат промени в два нормативни документи, с които искаме да бъдат облекчени условията за строителство на детски градини.

Предложенията се отнасят до наредби на Министерство на здравеопазването и Министерство на регионалното развитие и благоустройството, съответно Наредба № 3 за здравните изисквания към детските градини и Наредба № РД-02-20-3 от 21.12.2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата.

Целта е:

- Промяна на правила с оглед пълноценно и целесъобразно използване на терените, определени за детски заведения;

- Създаване на възможности за изграждане на детски ясли и градини в части от сгради.

"С тези предложения ще се даде възможност детски градини да се строят на партерни и/или първи етажи в жилищни сгради. Бизнесът поставя въпроса и е готов да инвестира в детски градини при спазване на правилата, така че да бъде здравословно за децата" – каза също кметът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във