Банкеръ Daily

Парламентът прие на първо четене:

Близо 30 млн. лева допълнителна годишна субсидия за българското кино

Допълнителни 25 милиона лева годишна субсидия за българската филмова продукция гласуваха депутатите на първо четене.

С промените в Закона за филмовата индустрия парламентът подкрепи финансовата рамка за българското кино да се разшири. От седем произвеждани игрални филма бройката ще стане 12, от 14 документалните филми ще бъдат 22. Предвижда се да има до 250 часа за анимация. 

10 милиона лева ще бъдат предоставени допълнително за производство на български филми, както и 15 милиона за инвестиции в родната киноиндустрия. С промените се въведоха и финансови стимули за филмовите компании, които са снимали продукции у нас, като те ще могат да си възстановяват 25% от максимум 80 на сто от разходите, които са извършили при снимането на филми в България. 

Левицата даде принципна подкрепа, но настоя за въвеждане на ефективен контрол на разходваните средства. 

"Контролът върху изразходване на обществените средства е слаб и той води до това, че има лобистки характер", каза социалистът Антон Кутев.

От ГЕРБ се съгласиха с констатациите на БСП. 

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов увери, че затягане на контрола ще се гарантира с промени между двете четения на законопроекта.

"Да направим възможността българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват върху качество, а не върху два часа лента", призова Рашидов. Според него от само себе си този закон става лобистки, защото който разпределя парите, той ще ги и контролира.

Депутатите гласуваха максималния триседмичен срок за внасяне на писмени предложения по законопроекта за филмовата индустрия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във