Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 30 000 души работят в областта на бизнеса, засегнат от газа

В България в областта на бизнеса, засегнат от газа, работят близо 30 000 души. Те са в най-тежко засегнатите сектори - енергетика, химия и стъкло и порцелан. Първите два сектора са с около 40% потребление на газа, от които България се нуждае, а стъклото и порцелана – с около 9 процента. Ситуацията неизменно ще се отрази върху трудовата заетост на хилядите хора.

За това предупреждава Цветан Симеонов - председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата.

Той в някаква степен се изказа оптимистично за цената на газа през септември, коментирайки, че до средата юли българските фирми потребявали газ, без да знаят колко ще платят, а сега положението е по-приемливо, тъй като са наясно, че цената на електричеството е 1140 лева за мегаватчас.

Във връзка с опцията да се намалят сметките за парно, Симеонов обясни, че очакваният нов рекорд на цената на природния газ сериозно притеснява синдикатите. Те се опасяват, че от 1-ви януари може да има ново увеличение на цената на парното. Затова и настояват отсега да се мисли за компенсиране на битовите потребители. За момента препоръката за предстоящия отоплителен сезон е да се заложи на електричеството за топлина.

Борислава Кирилова

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във