Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 29 000 души са започнали работа по време на извънредното положение

Общо 28 623 лица са намерили работа по време на обявеното във връзка с пандемията от COVID-19 извънредно положение (13 март - 13 май 2020г). Само за последния работен ден на пазара на труда са устроени 1 200 безработни, показват данните на Агенцията по заетостта.

Близо половината от хората - над 46%, са започнали работа в сферата на преработващата промишленост. Назначените в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети са близо 22 на сто от регистрираните в Бюрата по труда по време на извънредното положение. Над 9% са се устроили на работа в транспортния сектор. Новозаети има и в строителството, хотелиерство и ресторантьорство, както и в образованието.

В началото на седмицата представителите на държавата, бизнеса и синдикатите имаха извънредно заседание. Бе постигнато съгласие между синдикати и бизнес за минималното обезщетение за безработица. Очаква се в края на месец май да има позиция и на Министерството на финансите. Искането на синдикатите обезщетението за безработица да е 17 лв., вместо сегашните 9 лв. на ден, бизнесът беше резервиран, но прие това решение. Чака се само одобрението на държавата. 

Ако предложението влезе в сила няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а спрямо осигурителния си доход всеки служител да получава 60% от сумата за обезщетение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във