Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 250 млн. лв. са осигурени през различни програми за т.нар. Големи малки компании

Насочихме усилията си през последните няколко месеца за подкрепа към микро, малки и средни предприятия. През различни програми осигурихме близо 250 млн. лв. за тях. Това е заявила министърът на икономиката Даниела Везиева на среща с представители на стартиращи и малки фирми, съобщиха от икономическото ведомство. Били са обсъдени и възможностите за финансиране на т.нар. Големи малки компании, както и тяхното развитие.

Само през ОП „Иновации и конкурентоспособност“ по процедурата за подкрепа на малки предприятия с оборот над 500 000 лв. са осигурени в последните няколко месеца допълнителни над 160  млн. лв. за наддоговаряне. „Тези грантови средства ще са достатъчни за финансирането на още над 3600 малки предприятия от резервните списъци по процедурата, за да подпомогнат тяхната ликвидност“, отбелязва министър Везиева.

Тя подчерта, че и през „Българска банка за развитие“ АД вече е отворена нова програма в подкрепа на малкия бизнес и стартъпите. Тя е в размер на 80 млн. лв. и предвижда отпускането на директни заеми с по-ниски от стандартните изисквания за обезпечение. По програмата могат да кандидатстват стартиращи фирми в производството, работещите в креативните и творческите индустрии и малки компании от всички сектори на икономиката. Това е част от новата политика на банката да насочи усилията си към подкрепа за този тип предприятия, да се обърнем към компании, които по-трудно биха могли да получат средства.

„Искаме да обсъдим това, което държавата, в лицето на Министерството на икономиката, прави за бизнеса, какви политики ще изготви и ще предостави, така че да е в непрекъснато партньорство с него“, отбелязва министърът на икономиката.

По думите й се работи за опростяване на процедурите по финансовите инструменти, създават се нови механизми за подкрепа на бизнеса, така че да се подпомогне неговата дигитализация и преход към зелена и кръгова икономика.

Фирмите са отбелязали като проблем тежките административни процедури при оперативните програми и са поискали по-голяма възможност за дигитализация и улесняване на кандидатстването. Била е изтъкната и нуждата от механизъм стартиращите компании да излязат на международните пазари.

Заместник-министър Ивелина Пенева е съобщила, че новата оперативна програма, която предстои да стартира, ще започне след като бъде приет Планът за възстановяване. По думите й първата мярка по нея ще бъде за технологична модернизация в предприятията в размер на 280 млн. лева.

Владимир Георгиев, изпълнителен директор на „Българска банка за развитие“, отбелязва, че с новата стратегия на банката достъпът на  малките и средни предприятия до средствата е по-улеснен. По думите му ББР предлага вече облекчено финансиране и изисквания за обезпечение на малките компании. „Чрез дигитализирани услуги заработи вече и възможността направо от сайта на банката да кандидатстват компаниите за необходимите средства“, подчертава Георгиев.

По думите му вече се предоставят кредити по обновената гаранционна програма на ББР в подкрепа на микро-, малките и средните предприятия, засегнати от пандемията или т.нар “Програма възстановяване”, като вече пет банки работят по програмата, а съвсем скоро ще се включат и останалите. „Българска банка за развитие“ ще покрива до 80% от главницата на кредита при посочените в програмата условия. Владимир Георгиев е подчертал, че банката финансира и изграждането на фотоволтаични централи с мощност до 1MW/p за нуждите на бизнеса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във