Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 200 предложения има по заданието за концепция за Централната минерална баня

Екипът на "Софпроект" е получил близо 200 въпроси, коментари и предложения по заданието за отворена покана за концепция за развитието на северното и източно крило на Централната минерална баня в София, съобщи общинското предприятие.

Събирането на препоръките започна на 26 март, когато се проведе онлайн представяне на документа, а аудиторията от над 80 човека имаше възможност да задава въпроси и да отправя предложенията си на живо. След това продължи на специално отворения имейл за обратна връзка до 12 април.

На интернет страницата на общинската фирма е качен пълният списък с получените въпроси и мнения по заданието, придружени с отговори и коментари от екипа на "Софпроект". "В най-скоро време ще публикуваме обобщаващ коментар за получените становища и ще обявим кои от тях смятаме, че трябва да намерят място във финалния документ. Ще се постараем да отразим необходимите корекции и допълнения в заданието до края на април, когато планираме да бъде обявена и самата отворена покана. При всички положения ще информираме предварително за конкретния старт", съобщи Любо Георгиев, директор на "Софпроект" и ръководител на общинската инициатива "Визия за София".

Предвижда се процесът да се проведе при максимална публичност и прозрачност на участниците, концепциите, оценките и аргументацията на журито. Резултатите от работата на екипите, избрани да продължат във втората фаза ще бъдат представени на обществено обсъждане. "Обмисляме промяна в състава на журито, така че да отговорим в максимална степен на получените становища при обсъждането на заданието, както и за да запазим експертното мнозинството в него", обясни Даяна Николова, архитект - културно наследство от екипа на "Софпроект".

Процедурата остава отворена покана, а не обществена поръчка, за да осигури възможност за максимално включване при минимално административно усилие и бюрокрация за участниците, уточни още Даяна Николова.

Централната минерална баня е емблематична сграда в центъра на София и паметник на културата с национално значение. Построена е по проект на архитектите Петко Момчилов и Йордан Миланов през 1913 година на мястото на съществувала дотогава турска баня, която е разрушена. Изградена е в стил сецесион, но и с типични български, византийски и изобщо източноправославни орнаментални елементи, дело на художника Харалампи Тачев.

Англо-американските бомбардировки над София на 10 януари 1944 г. тежко удрят сградата и напълно унищожават южното крило, дебита на минералния извор също е засегнат, но по-късно банята е напълно възстановена.

Централната минерална баня функционира до 1986 г., когато е затворена поради лошото ѝ състояние. Дълго време банята е в активна реконструкция за нуждите на Софийския исторически музей и за СПА център.

Постоянната експозиция на Музея за история на София се помещава в едната половина от сградата на Централната минерална баня. Официално тя е открита на 17 септември 2015 година. В края на 2016 г. от статута му на "общински културен институт" музеят е реорганизиран в Регионален исторически музей - София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във