Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 20 000 от новите безработни са хотелиери и ресторантьори

Всеки пети от новорегистрираните безработни до момента е от сферата на хотелиерството и ресторантьорството, сочат данни на КНСБ. Това прави близо 20 000 души. От синдиката алармират, че около 40% от заетите в тази сфера се осигуряват на минималната заплата, а това означава и ниски обезщетения за безработица.

Според данните на Националния статистически институт заетите в хотелиерството и ресторантьорството са около 105 000 души. А тази сфера е една от най-засегнатите от кризата с коронавируса.

"Над 20 000 са именно от този отрасъл. Естествено, възниква въпросът какво обезщетение ще получат. По последни данни хората, които работиха на минимална заплата в този сектор, са около 38%. 60% от 560 лева или 60% от 610 лева е триста и няколко лева", заяви икономическият експерт на КНСБ Любослав Костов пред БНР.

Синдикатите са на мнение, че в кризата в крайна сметка има и нещо здравословно - ще добием по-ясна представа за недекларираната заетост.

"Сега ще усетим на практика какво губим, а ние губим права, когато не се осигуряваме реално на дохода, който получаваме. Това са права не само за обезщетения за безработица, а и за майчинство, за пенсии, за болнични. Мисля, че хората ще започнат да са стриктни", смята Костов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във