Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 2 млн. лв. се заделят за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура

Към момента е договорен над 87% от ресурса на Оперативна програма "Региони в растеж", който е малко над 3 млрд. лв., съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Почти 53%  са разплатените  средства към  крайните бенефициенти, а над 30% са сертифицираните разходи. Няма рискове за неусвояване на ресурса, отбелязва заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова.

Към момента се изпълняват над 600 проекта, а 270 са приключени. Особено успешни са проектите за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради в по- малките градове, бенефициенти на ОП "Региони в развитие". Там се отчитат резултати като понижаване на електроенергията за отопление с над 60 процента. При проектите за развитие на туристическите атракции, които се изпълняват с финансови инструменти за нисколихвено финансиране са одобрени 33 проекта за над 216 млн. лева.

Вече има утвърдена методологията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата", стана ясно след заседанието на Комитета за наблюдение на програмата. Към агенцията ще бъдат насочени близо 2 млн. лв. от ОПРР за внедряване на мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура в съответствие с националните и европейски приоритети. Планира се също изграждане на интелигентна транспортна система по първи, втори и трети клас пътища от републиканската пътна мрежа, обновени по ОПРР, с оглед намаляване броя и тежестта на пътните произшествия, засилване на контрола на движението и ефективността на пътното поддържане. С внедряването на интелигентна транспортна система ще се помогне на водачите с ценна и навременна информация чрез сензори, метеорологични и пътни станции, интелигентни електронни пътни знаци с променливо съдържание и възможност за засичане на скорост. Всички тези устройства ще са разположени в критични точки, определени след анализ, по главни пътища извън магистралите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във