Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 1900 български фирми присъстват на румънския пазар

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с румънския си колега Теодор Мелешкану в рамките на еднодневното си работно посещение в Букурещ.  Двамата министри определиха двустранните отношения като приоритетни, конструктивни и отлични, отчитайки общите цели в рамките на Европейския съюз и НАТО, по отношение на регионалното сътрудничество и нивото на търговско-икономическите отношения.

"Отчитам със задоволство, че около 1900 български фирми присъстват на румънския пазар с инвестиции от около 200 млн. евро, а близо 1600 румънски компании развиват дейност у нас", каза министър Захариева, а нейният колега Мелешкану отбеляза, че стокообменът е нарастнал със 7,3% само за година и е достигнал 3,8 млрд. евро.

Двамата се обединиха около необходимостта да се изгради по-бързо реверсивната станция от румънска страна на газовия интерконектор, а румънският външен министър прояви интерес към плановете на България за газовия хъб "Балкан".

По време на разговорите бяха обсъдени и бъдещи инфраструктурни проекти, които биха стимулирали още повече икономическите връзки - втори мост над Дунав при Русе, който да свърже Румъния със скоростния път за Велико Търново, отваряне на двата новоизградени ГКПП на сухопътната ни граница Крушари-Добромир и Кайнарджа-Липница. Това би насърчило и улеснило туристическия обмен, който също се увеличава. За 2016 г. 1,1 млн. румънски граждани са посетили България, а 400 хил. българи - Румъния.

Министър Захариева отбеляза, че през летния сезон ГКПП - Дунав мост ще работи с пълния си капацитет, за да обслужва безпроблемно пътникопотока.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във