Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 1.3 млрд. лева тръгват към земеделците

До края на годината сме планирали плащания с общ бюджет близо 1,3 млрд. лева. От началото на мандата на служебното правителство са разплатени средства към стопаните в размер на 533,57 млн. лева, от различните направления. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на брифинг.

Той съобщи в аванс, че днес управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" предстои да утвърди указанията за прилагане на помощта в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19 с максимален бюджет 72 млн. лева.

Този ресурс ще достигне до 50 хил. стопани от секторите "Животновъдство", "Растениевъдство" и "Пчеларство". От тях 19 652 са в отрасъл животновъдство, като общият бюджет от 37,5 млн. лева ще бъде разпределен по 77 лв. на глава за млечни крави, в т.ч. под селекционен контрол и биволи, месодайни крави под селекционен контрол. За планински крави и месодайни крави/юници по 45 лв./глава. Помощта за овце и кози, под селекционен контрол, ще бъде по 19 лв. на глава, а за овце и кози, планински и преходна национална помощ – 15 лв. на глава. 

Проф. Бозуков подчерта, че общият размер на помощта за пчеларите е 5 млн. лева и тя ще достигне до 6285 стопанства, като те ще получат по 7 лева за всяко пчелно семейство.

Министърът информира още, че 29,5 млн. лева са предвидени за близо 21 хил. стопанства, в които се отглеждат плодове и зеленчуци. Субсидиите, предвидени за отглеждането на домати, краставици, корнишони и патладжан са 800 лв./ха, за пипер – 1120 лв/ха, за картофи, лук и чесън – 600 лв./ха, за моркови, зеле, дини и пъпеши – 300 лв./ха, за отглеждането на оранжерийни краставици, домати и пипер по 3300 лв./ха, за винени лозя  по 170 лв/ха. Приемът ще бъде отворен през ноември, а плащанията ще бъдат през декември.

Министърът припомни, че ръководството на служебния кабинет е заварило почти изчерпани средства за подпомагане на земеделците по мерките за преодоляване на загубите от Ковид кризата и по de minimis.

"Това не беше решило проблемите в сектора, Ковид кризата продължава, загубите в земеделието също. Междувременно се явиха и други проблеми, като големите щети от градушката в Пловдивско, повишението на цените на фуражи, торове, препарати, горива и енергия“, заяви Христо Бозуков. По думите му, екипът на МЗХГ съумя да подготви точни и реални средства за актуализация на бюджета, предвидени за овладяване на кризата и съобразен със сериозността на ситуацията. Разчетите бяха предоставени на депутати и бяха внесени за разглеждане в Народното събрание при актуализацията на Бюджет 2021 г. „Искам да благодаря на народните представители за гласуваната актуализация, макар тя да беше редуцирана от предложената от нас с около 25 млн. лв.", коментира министърът.

Проф. Бозуков припомни, че в средата на октомври бе отворен приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. И посочи, че проектните предложения могат да бъдат подавани до 25 февруари 2022 г., а общият предвиден бюджет е над 387 млн. лева. 

 "Не бих искал да пренебрегна свършеното по Програмата за морско дело и рибарство, която също се управлява от МЗХГ", заяви министърът. Той информира, че от средата на май до сега по нея имаме сключени 141 броя административни договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ в размер на 5 368 197,54 лв.

Министър Бозуков коментира още и въпроса с недостига на дърва за пазара, като заяви категорично, че темата не трябва да се употребява политически. Той изтъкна, че горските територии на страната заемат близо 35% от нея и че годишният прираст е в размер на близо 14 млн. пространствени куб. м. (пр. куб. м.) От тях реално се използват между 5-7 млн. пр. куб. м.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във