Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Близо 100 млн. души по света засегнати от бедствия през 2013-а

Близо 100 млн. души по света са били засегнати от бедствия през миналата година. Това показва Световният доклад за бедствията на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, представени от Николай Тодоров от Българския червен кръст. Според данните нанесените щети официално са за над 118 млрд. долара, но според Тодоров сумата е по-близо до 200 млрд. долара. Причината за разликата е, че в доклада не се отчитат щетите, нанесени от сивата икономика, както и щетите на хората с много ниски приходи и малко имущество.

Докладът сочи, че през миналата година са се случили 529 големи бедствия от световен мащаб, от които 337 са природни, а 195 са технологични. През последните 20 години от бедствията са били засегнати 4.4 млрд. души, а 1.3 млн. човека са загинали. Според прогнозите се очаква щетите в световен мащаб до 2030 година да достигнат 328 млрд. евро годишно.

"Това ще бъде 300% увеличение спрямо днешния ден - било заради промените в климата, било поради небрежност и неподготвеност“, коментира Николай Тодоров. По думите му основното послание на доклада е, че не съществува реално разбиране за риска от бедствията. Така повечето хора възприемат риска през призмата на тяхната култура, традиции, вярвания и социалните особености, в които живеят. Ние се опитваме да кажем на хората какво трябва да си вземат при бедствие, как трябва да реагират, а в същото време те изхвърлят боклуците си в най-близкото дере или в най-близката река, която се затлачва и ги наводнява. Тоест културата на тези хора е такава, че те не отчитат това нещо като риск“, смята Николай Тодоров.

Само за миналата година от Червеният кръст и Червеният полумесец са помогнали почти на 26 млн. хора от 121 държави за намаляване на риска и подготовка за бедствие. Приблизително 101 млн. евро са били изразходвани за проекти, насочени към намаляване на риска от бедствия, сочи докладът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във