Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Близнашки купува и кламери за наследниците

Служебният премиер Героги Близнашки е подсигурил канцеларските материали на управниците за догодина срещу повече от три милиона лева.

Докато политическите партии преговарят за бъдещото правителство, служебният кабинет на Георги Близнашки подписва договори на конвейер. Сред т.нар. last minute контракти са дори и тези за канцеларските материали, които ще ползва изпълнителната власт през следващата година. Неразделният и на пръв поглед незначителен елемент от чиновническия живот у нас всъщност гълта милиони от държавния бюджет, така че никак не е за подценяване. Вярвате или не, над 160 млн. листа копирна хартия с формат А4 заминават на всеки 12 месеца за безсмисленото разпечатване на купища документи. Отделно са карираната хартия, тази за матричните принтери (която обикновено е най-употребявана от институциите, работещи с граждани), цветният картон и факс ролките (които все още се ползват). Вместо да намалява, както е по света, у нас оборотът от книжни документи ще се увеличава - с цели 25% спрямо тази година. Което е свързано, разбира се, и с редица други неща като кламери, папки, лепила, телбод, моливи, химикалки, класьори, консумативи за копирна техника и т.н.

Осигуряването на канцеларските материали за властта не е хапка за всяка уста. Досега винаги са били необходими дълготрайни познанства с държавните служители и богат опит в задоволяването на техните поръчки. По един или друг начин всеки нов играч бива елиминиран за сметка на тези, които и досега редовно са печелили търговете на министерствата. Преди всичко това са "Кооперация Панда", "Роел 98", "Ронос", "Мултико -92" и "Плесио Компютърс", подписали десетки договора с държавните ведомства. Често пъти те си поделят доставките, като едната поема хартията, другата - канцеларските материали или офис консумативите. 

Очаквано служебният кабинет не изневери на установените традиции. За доставката на различни видове хартия например на 15 октомври са били подписани договори с две фирми - "Мултико-92" и "Плесио Компютърс". Първата се е ангажирала с доставката на рециклирана копирна хартия срещу 1 203 510 лева. Сумата е със 100 хил. лв. под максимално допустимия праг и е доста внушителна, като се има предвид, че става дума само за хартията с формат А4. Добре е също така да се знае, че институции като Народното събрание, НАП, НОИ, НЗОК и други си поръчват листата самостоятелно.

Впрочем това не е първият подобен удар на "Мултико-92". Дружеството, чиито собственици са Елена и Илиян Петрови, има близо 40 договора зад гърба си, като през 2011-а пак бе избрано за доставката на копирна хартия на изпълнителната власт за период от 24 месеца. Последният му контракт е от началото на септември, когато се споразумява с Националния осигурителен институт за 377 хил. лева. През август пък клиенти на  "Мултико-92" стават Държавната агенция "Национална сигурност" и Софийският районен съд. Първото ведомство плаща 78 997 лв., а второто - 104 992 лева. 
На свой ред "Плесио Компютърс" е избрана на 21 октомври за доставката на различни видове копирна, принтерна и факс хартия. Сключените два договора за целта са на обща стойност 311 119 лева. Фирмата, която е дъщерна на гръцката "Плесио Компютърс А.Е.В.Е", също е добре позната на държавните институции, тъй като досега има 46 изпълнени поръчки. Сред клиентите й, освен министерствата, са и Българското национално радио. Софийският университет "Св. Климент Охридски", Националната здравноосигурителна каса и други. По-интересното е, че "Плесио Компютърс" е избрана от служебния кабинет и за доставката на канцеларски материали през 2015-а. В случая с нея "Кооперация Панда" и "Роел 98" е сключено рамково споразумение на стойност 1 440 000 лева. Толкова ще струват кламерите, папките, лепилата, телбода, моливите, химикалките и класьорите, които чиновниците ще използват през следващите 12 месеца. При предстоящото разпределяне на тези средства обаче "Плесио" ще срещне доста сериозна конкуренция. "Кооперация Панда" е мастър франчайзер на "Office 1 Superstore" за България и държи най-голяма част от пазара. По неофициални данни става дума за около 40% от продажбите на такива продукти в страната. През последните години приходите на това дружество се въртят около 50 млн. лева. Председател на управителния му съвет е Елка Каменова-Цанкова. "Роел 98", собственост на Елена Пилософ и Роберт Илиев, пък има над 100 договора с държавните ведомства.

"Плесио Компютърс" обаче е сред избраниците и за осигуряването на пликове и бланки за властта. Този договор е подписан на 21 октомври и този път конкуренция на гърците ще правят "Ронос" и "Роел 98". Битката е за 204 хил. лева.

Освен тримата победители в надпреварата за канцеларските материали е участвала и "Ронос". Но фирмата, която е притежание на Жана Боянова и Нина Острева, била отстранена. В конкурса за пликовете и бланките в същото положение е била "Кооперация Панда". Колкото до търга за хартията, там мераклиите са били много повече. "Мултико -92" и "Плесио Компютърс" са надделели над "Метро кеш енд Кери, "Мениджмънт Бизнес Машин", "Кооперация Панда", "Ема" и "Ронос".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във