Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

БЛИЗНАКОВ ГОВОРИ В ЦИФРИ, НО Е НЕДОВОЛЕН ОТ МОШЕ

Стара еврейска сентенция гласи: Ако няма с какво да се похвалиш на Моше, говори му в цифри. По тази схема военният министър Веселин Близнаков предпочете да изземе лексиката на колегата си от финансовото ведомство Пламен Орешарски. Вместо подробно да посочи защо се забави модернизацията на въоръжените сили, защо липсва адекватна политика за набиране на кадрови военни, за да бъдат спазени сроковете за пълното професионализиране на армията до края на 2007-а, и защо забуксува утилизацията (унищожаването) на излишните боеприпаси, той предпочете да поднесе подробен финансов отчет на изразходваните от министерството средства и за реализираните икономии през годината.
Така например стана ясно, че за 12 месеца ведомството е похарчило 1.3 млрд. лв. за проекти за модернизация на въоръжените сили. В тази сума влизат доставените от Даймлер -Крайслер 20 товарни камиона, 38 специални и 20-те бронирани джипа за мисията в Афганистан. В сметката е калкулирана и закупената фрегата, втора употреба, която бе прекръстена на Дръзки и която се превърна във флагман на окаяната ни родна флота. Генералите са включили в този списък и договора за доставка на транспортните самолети Спартан, за които българският данъкоплатец ще плати 91 млн. евро, както и договорените 12 вертолета Кугър и шестте хеликоптера Пантер.
За да не бъде обвинено военното министерство в разточителство, министър Близнаков побърза да представи и подробен отчет на
реализираните икономии
Според изнесените данни най-голямата пробойна, през която са изтичали безконтролно средства, е била при управлението на доставките. След извършените кадрови промени и въвеждането на тригодишни типови договори за доставки рязко е пресечено източването на бюджетни средства, прекъснати са възможностите за корупция и е повишено качеството, породено от острата пазарна конкуренция, в която са поставени контрагентите на отбранителното министерство. В същото време Близнаков така и не набра смелост и не каза категорично дали неговият предшественик Николай Свинаров е толерирал безхаберното харчене във ведомството, при положение че следващият екип е успял да спести някой и друг милион, като е решавал почти едни и същи задачи, заложени в План 2015 и при двата кабинета. Така например само за първите шест месеца на тази година военното министерство е сключило с 30% повече договори в сравнение с цялата 2005 г. и все пак от парите за тилово осигуряване са спестени 3 млн. лева. Според финансистите с пагони чрез въвеждането на конкурси са икономисани 1 млн. лв. от доставка на горива и смазочни материали. От вещево оборудване са спечелени 500 хил. лева. От осигуровки на въоръжението и техниката и от застраховки, чрез избиране на най-изгодните оферти, въоръжените сили са спестили от бюджета си 3 млн. лева. От търговете за бронежилетки, за комуникационни системи и съоръжения само за първите шест месеца на годината общо са спестени 6 млн. лв. и в Генералния щаб очакват до края на годината ефектът да се удвои и средствата на набъбнат на 12 млн. лева.
Министър Близнаков направи икономически разрез и на
положението в заводите от Военнопромишления комплекс
които все още са под шапката на военното министерство. Но не посочи сериозните проблеми пред тях. Хората, заети в тази индустрия, изтъкват липсата на ясна държавна политика, гарантираща реализация на българската военна продукция на международния пазар, срива в системата на средното и висше образование, готвещо преди години специализирани кадри за военната ни промишленост, както и договарянето на българско участие в мегапроектите по линия на НАТО и ЕС. Според годишния анализ на военното ведомство дружеството Терем е в цветущо здраве. Конгломератът от осем фирми, който министър Свинаров на няколко пъти се опита да продаде безуспешно, сега при новото правителство бе натоварен с амбициозната задача да извърши производствена дейност за 32 млн. лева. От изнесените резултати става ясно, че за полугодието са реализирани поръчки за 14 млн. лв, а от продажби в Терем са влезли 20 млн. лева. Позитивната финансова картина се допълва и от факта, че са погасени 4 млн. лв от задълженията на дружеството и сега те са 14.3 млн. лева. Вече не се съкращава персонал, а работната заплата е увеличена със 7.6 процента. Все още обаче не са изплатени стари заплати на стойност 4.2 млн. лева. След заплахата на синдикатите от отбранителната промишленост към КТ Подкрепа и КНСБ са погасени 1.7 млн. лв. просрочени задължения към персонала. На този оптимистичен фон така и не стана ясно защо военното министерство продължава да настоява упорито за приватизацията на Терем. Нещо повече, преди два месеца дори бе избран консултант в лицето на Ей Енд Джи, който да подготви раздържавяването на дружеството. Все още фирмата не е лицензирана и не е започнала работа, но това ще стане скоро, обеща Близнаков. В същото време военното ведомство води преговори за привличане на допълнителни финансови ресурси. Пред финализиране е договор за съвместна дейност между Терем и шведската фирма Океаник криейшънс в сферата на цивилното производство, ноу-хау и технологии. Контрагентът е готов да инвестира 70 млн. лв за изграждане на предприятие за композитни панели и за производство на плаващи обекти. Ако тази сделка бъде финализирана, Терем ще реализира продукцията си на гарантирани международни пазари, производството ще се извършва тук, заплатите ще получават български специалисти, а данъците и таксите ще остават у нас. Икономическият ефект е безспорен. Остава открит въпросът какво ще стане със сделката, ако междувременно Терем влезе в приватизационна процедура…!?
В хода на едногодишния отчет за дейността на военното министерство нямаше как да не бъде дискутирана темата
за провала на модернизацията на хеликоптерите
МИ-17 и МИ-24. Ако израелската фирма Елбит Системс не навакса закъснението по изпълнението на договора за ремонт и модернизация на вертолетите до 18 октомври, договорът ще бъде прекратен, категоричен бе министърът Близнаков. Още на 18 юли той е разпоредил да бъде изпратено писмо до израелската фирма с такова предупреждение. По думите на военния министър от 18 август Елбит системс трябва да плаща всекидневно неустойка в размер на 0.05% от стойността на контракта. Според Близнаков има достатъчно желаещи фирми, които могат да ремонтират и модернизират вертолетите ни, ако договорът с Елбит системс бъде разтрогнат. Въпреки привидно непримиримата позиция по скандала, която отстоява Близнаков, той така и не спомена и дума за вината на неговия политически кабинет, който вкара България насила в тази ситуация. Още преди да бъде сключен договорът бе ясно, че той е неизпълним, тъй като Елбит системс не може да сертифицира машините след ремонта им. Това може да стори само руската Рособоронекспорт, която държи лицензите на съветското и руското въоръжение. При посещението си в Москва преди месец дори икономическият министър Румен Овчаров не успя да смекчи неотстъпчивостта на Кремъл. Руснаците бяха категорични, че ако израелците модернизират дори една машина, това ще бъде третирано като пиратски акт, който ще бъде атакуван пред международен съд. В този случай няма как да бъдат пренебрегнати съмненията за взети комисиони и за корупционно поведение във военното ведомство.
За да се разграничи от негативните обществени оценки, министър Близнаков направи опит за PR ход. В най-скоро време висшият команден състав на Въоръжените сили и директорите на Изпълнителните агенции към Министерството на отбраната (МО) ще декларират публично имуществото и доходите си. Декларациите ще бъдат публикувани в ИНТЕРНЕТ. Това решение, разбира се, е доброволно, а не императивно, уточни военният министър - похвали за съвестните и наказания за отказалите да оповестят имуществото си няма да има.
Няма да има заплащане и за фирмите, които ще участват в
унищожаването на излишните боеприпаси
стана ясно още от едногодишния отчет на военното министерство.
Това е един от нерешените проблеми, който остава. Една от възможностите е тази задача да бъде възложена на частни фирми. Засега седем български предприемачи са проявили желание да се заемат с това срещу реализирането на определена печалба. Проучени са и 12 чуждестранни фирми, които са предложили екологично чиста методи за унищожаване на боеприпаси. До този момент в складове и погреби отлежават между 60 и 100 хиляди тона патрони, гранати и снаряди. Първоначалната идея на военното ведомство унищожаването им да става в заводите Терем, а печалбата от извлечените и продадени цветни метали да подпомогне бюджета на министерството, засега търпи пълен провал.
В страните от ЕС подобна дейност е регламентирана с конкретен закон. У нас има само проект, който все още не е приет от Народното събрание, което спъва решението на въпроса.
Парите очевидно са основният проблем, пред който се изправят министър Близнаков и неговият екип. В тази връзка министерството ще настоява средствата за отбрана и сигурност за следващата година да са 2.55% от брутния вътрешен продукт. Очакванията на Близнаков са средствата за ведомството за 2007 г. да не бъдат намалени, а дори леко да ги завишат, за да се изпълнят част от 80-те цели на Въоръжените ни сили и изграждането на нови 34 формирования, заложени в План-2015. Според разчетите, одобрени от НАТО, за този период България трябва да разполага с една механизирана бригада, с мотопехотен батальон, батальон за ядрена химическа и биологическа защита, транспортен батальон, рота за специални операции, една фрегата и четири нови бойни вертолета. Професионализацията на армията също трябва да бъде завършена. Това означава приемането на нова нормативна уредба, дори промяна в конституцията. Всички закони, които предстои да бъдат приети в съответствие с изискванията на НАТО и ЕС, трябва да бъдат гласувани от Народното събрание до 1 януари 2008 г., категорични са съюзниците от Алианса и партньорите от Брюксел. Но всичко това предстои.

Facebook logo
Бъдете с нас и във