Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Благоевград се разделя с концесионерите на Аквапарка си

След  официалния  старт  на предизборната кампания за местната власт  общинските съвети в цялата страна  освобождават   градоначалниците, които се състезават за следващ мандат. Местните парламенти си избират и временни управници, които през следващия  месец  (до полагане на клетва на новоизбаните кметове ) ще движат общинските дела.

Вече са насрочени  и последните заседания на Общинските съвети, на които  освен чисто формалното гласуване  за избиране  на временно управляващи,   за последно се гласуват и изостанали за решаване  въпроси. Такъв е случаят в Благоевград, където в програмата на местния парламент за 27 септември е предвидено  едно проекто-решение, което чакаше своя ред  още от началото на лятото, но сега очевидно  не търпи  отлагане. Става дума за прекратяване на концесията за едноличното акционерно дружество "Аква парк" , собственост на Елена Петрова Таскова, което отдавна беше престанало да изплаща сумите по договора си с общината.

Този проблем не е от вчера. Още в началото на лятото стана ясно, че благоевградчани ще останат без достъп до водното съоръжение, тъй като самите концесионери поискаха да бъде развалена концесията, чийто срок по договор би трябвало да изтече през 2035 –а .

От години  се знае,

че срещу  чорбаджиите на инкак   красиво замисления проект  валят жалби в общината, както  заради спорната хигиена на водните съоръжения, така и срещу солените цени на предлаганите услуги.

 Тук е моментът да припомним, че споровете около прекратяването   на концесията продължиха цяло лято, тъй като фирмата се опита да "врътне" кметството с благовидното предложение , внесено от  управителя му  Елена Таскова,  договорът да бъде прекратен  по взаимно съгласие. След обсъждане в Комисията по следприватизационен контрол на общинския съвет обаче  решението й   се размина с офертата на „Аквапарк“ ЕАД. Още през август председателят на комисията -  съветникът Димитър Урдев съобщи, че съветниците са  категорични , че  договорът трябва да бъде прекратен по вина на концесионера.  Това според Урдев бил  единственият начин  да бъдат защитени  максимално интересите на общината. Причината, е че при всяко друго прекратяване на концесионера се оставя вратичка за финансови претенции към кметството в Благоевград с мотив, че са направени вложения, които бяха изчислени на стойност между  две и три млн. лева.

Как ще бъде формулирано утрешното решение на общинския съвет засега не е ясно, тъй като  публикуваната в официалната страница на кметството  програма на общинския съвет за утрешното заседание не хвърля светлина по него .

Истината е, че до изхода  от заплетената ситуация ,

няма да се стигне  лесно. Ето защо не е лошо да кажем, кой и кога на практика забърка тази каша.

Договорът за концесията на Аквапарка е подписан през далечната 2005-а от тогавашния кмет на Благоевград   Лазар Причкапов.  Първоначално документът  е бил със срок от 20 години, а фирмата „Аква парк“  по това време е собственост на местния бизнесмен Росен Христов.

С  планираното мащабно строителство се ангажира предприемачът Николай Галчев, който е кум на  Христов. В комплекса трябваше да има басейн с олимпийски размери и с трибуни, басейни с изкуствени вълни, детски басейн и няколко бара, а в добавка -  ресторант, хотел, подземен паркинг и магазини. Според проектите откритият и закрит плувен комплекс трябваше да се обединят, а  общата площ на целия Аквапарк  да е 12 700 кв.метра.

Година по-късно, през 2006-а, с допълнително споразумение срокът на концесия на Аквапарка е удължен на  30 години. По необясними причини обаче са отпаднали клаузите, които ангажират концесионера с вложения в конкретни срокове.

През 2008-а Христов, синът на Николай  Галчев – Любомир, и Елена Костадинова стават съдружници в „Аквапарк“ ЕАД, а година по-късно Христов вече не е съдружник в дружеството. Собственик на фирмата - концесионер става „Галчев Холдинг“, която  след две години  прехвърля собствеността на „Фармвил“ ЕООД с едноличен собственик Стефан Костов.

През 2013 –а стават поредните промени - фирмата  на Костов е заличена и новият собственик според Търговския регистър е Елена Петрова Таскова. Самият Галчев отрича вече от пет години да има нещо общо с  Аквапарка. В същото време обаче, не е трудно да се разбере, че цялата документация на дружеството продължава да се обслужва от неговите адвокати, съобщиха през лятото колегите от в. „Струма“.

Справка в Търговския регистър показва,

че за да бъде реализиран проектът за Аквапарка,  частното дружество през 2008-а е ползвало  инвестиционен кредит от Общинска банка в размер на 1.5 млн. лева. Дори му е   даден и бонус  гратисният период за неговото погасяване да е  ...24 месеца.  Очевидно тези средства са се оказали недостатъчни за хората на Галчев , тъй като с последващи анекси финансирането стига до 3.5 млн.лева.

След  като са използвали Аквапарка  като ипотекарен инструмент, хората на Галчев поне на книга  се оттеглили от „проекта“.

Последните наематели, които стопанисваха Аквапарка миналата година, бяха общинският съветник Васил Димитров от групата на председателя на Общинския съвет Радослав Тасков  и Георги Въжарски, който се занимава с... шивашки бизнес.

Ако се съди по обещанията на общинските съветници, от лятото  досега би трябвало да е  изготвен правен анализ и  експертна оценка на фирмата-концесионер,  за да може  да бъдат избегнати евентуални подводни камъни след прекратяването на договора.

Дали обаче, това ще се случи, ще стане ясно, когато бъде публикувано решението на общинския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във