Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Благодарение на голяма верига в България има нова професия – дрогерист

Компанията dm последователно работи за въвеждането на нова за България професия – „дрогерист“ и през 2020 година тя беше официално регистрирана с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия".

В резултат на това през месец септември започна обучение първият клас  по тази професия по австрийска програма. По инициатива на компанията, първите 13 деца започнаха 5 годишен гимназиален курс в Професионалната гимназия по химични и хранително вкусови технологии „Д. И. Менделеев“ във  Варна. Те ще се обучават в системата на дуалното обучение. 

 Наред с утвърдените общообразователни предмети, учениците ще изучават и специализирани дисциплини като химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика, биология и предприемачество. Освен това подробно ще се изучава не само състава на козметични, биологични и химични продукти, но и какво е тяхното въздействие върху човешкото тяло.

 Още в 11-и и 12-и клас под формата на дуално обучение те ще могат да работят във вериги магазини на намалено работно време с подписани трудови договори. Голямото предимство на професията е, че тя се получава в рамките на средното образование. Няма следващо ниво на подготовка, като това е стандарт в Австрия и Германия.

 „Дрогерист“ е професия, която в немскоезичния свят - Германия, Австрия и Швейцария, съществува от десетилетия. Нейното развитие е свързано с нарастването на популярността на специализирани вериги за търговия с дрогерийни стоки.

 В системата на дуалното обучение dm България участва активно в професионалната подготовка на ученици по още две професии - „Икономист – търговия“ и „Спедитор логистик“. Към момента по тях обучават 66 ученици в 7 гимназии в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във